
“Açık Pazar Hareketi” Nedir?
“Açık Pazar Hareketi” kadın üreticilere yılın 365 günü ürünlerini satabilecekleri sanal bir pazar yeri sunma amacıını taşıyan ve Anadolu Kültür, Sanat, Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği tarafından yürütülen bir sosyal dayanışma projesidir. Temel amacı, Covid-19 salgınının getirdiği zorlu koşullar altında ayakta kalmaya çalışan küçük üretici kadınlara destek olmaktır.
İçinden geçtiğimiz süreçte yasaklar sebebiyle kapanan pazarlar, açık olan pazarlarda düşen alışveriş oranı gibi unsurlar, küçük ölçekli kadın üreticileri maddi anlamda zora sokmuştur ve onların tüketiciyle buluşma imkânlarını kısıtlamıştır. "Açık Pazar Hareketi" çetin koşullar altındaki üretici kadınlarımızın önünü açacaktır.
365 Gün Açık Bir Pazar Yeri: “kadinureticiden.com” Sitesi
“kadinureticiden.com” sitesi, “Açık Pazar Hareketi” kapsamında kadın üreticilerin kendi ürünlerini pazarlayabilmeleri için kurulan, kâr amacı gütmeyen, dayanışma odaklı bir alışveriş sitesidir. “kadinureticiden.com” sitesi aynı zamanda üretici ve köy pazarlarını dijitalleştirmek için atılan bir adımdır.
“Anadolu Kültür Sanat Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği”
20 yıldır kültür, sanat ve toplumsal kalkınma alanında pek çok prestijli projeye imza atan, ismi ile müsemma bir derneğiz. Anadolu’nun verimli topraklarına hak ettiği değeri vererek, üreten kadınları güçlendirerek, ülkemiz için güvenli bir gıda geleceği inşa etmek istiyoruz. Bu amaç doğrultusunda derneğimiz “Açık Pazar Hareketi” ve bu hareketin dijital pazaryeri olarak “kadınüreticiden.com” sitesi ile bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyor.
Üretici ağımızda kadın kooperatifleri de var, kendi bahçesindekileri aktaran bireysel üreticiler de. Topluluk destekli tarım modelinden ilham alarak üretim süreçlerini derneğimize üye olan saha sorumluları aracılığıyla gözlemliyoruz. Üretici kadınlarımızı finansal anlamda güçlendirirken onları sosyal ve eğitsel anlamda da desteklemeye çalışıyoruz. Kendilerini daha iyi ifade etmeleri için dijital medya okuryazarlığı, gıda okuryazarlığı gibi eğitimlere katılmalarını sağlıyoruz.
Tüketici tarafında ise, sağlıklı beslenmek isteyen ve sürdürülebilir bir gıda sistemini savunan bireyleri, internet aracılığıyla üretici kadınlarımızla buluşturuyoruz. Tüketimin iyi, temiz ve sağlıklı bir gıda üretimini destekledikçe bir yeniden üretime dönüşmesinin hayalini kuruyoruz.
Ne Yapmak İstiyoruz? Neden Yapıyoruz?
Bu dayanışma projesiyle biz, Coronavirüs yasaklarının kadın üreticilerimiz üzerindeki negatif etkilerine meydan okuyoruz.
Kapalı pazarlar, boş tezgahlar küçük ölçekli üretimi zora sokmuş durumda. Satış çarkının durması binlerce, kadın üreticiyi mağdur ediyor. Kadın üreticilerimizin ayakta kalmalarını ve kendilerini geliştirmelerini ülkemizin kalkınması için olmazsa olmaz olarak görüyoruz. Güncel verilere göre küçük ölçekli kadın üreticilerin dünyanın %80’inini besliyor. Bu sebeple kadın üreticilerimize verilecek her desteğin ülkemizin geleceği açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.
İçinden geçtiğimiz bu zor süreçte kadın üreticilerimize sahip çıkmazsak, hem kadın üreticilerimizin emeğini hem de katkısız, sağlıklı ve doğal ürünlerimizi pandemiye kurban vereceğiz. Buna izin vermek istemiyoruz. Coronavirüs yasaklarından dolayı pazar yerleri konusunda yaşanan sıkıntıyı biliyoruz ve bu krizi üretici kadınlarımızın lehine bir fırsata çevirmek istiyoruz.
Kısacası biz, üreticileri, saha ekibi, tüketicileriyle bir sanal gıda topluluğuyuz. Sağlıklı gıdaya ulaşma yollarını kolaylaştırmak, Anadolu’daki toprakların biyoçeşitliliğe sahip çıkmak istiyoruz. Yüzyıllardır toprakla konuşan, dayanıklı ve yerel tohumlar eken, doğanın döngülerine saygı duyarak ürünleri toplayan, işleyen kadınların kadim bilgeliğine ve çalışkanlığa güveniyoruz. Yemesi güzel, düşünmesi güzel bir beslenme modeli için sesimizi yükseltiyoruz.
Nasıl Yapıyoruz?
Kadın üreticilerimizin üretici pazarları ve köy pazarlarında satışa sundukları ürünleri makbuz karşılığında değerinden satın alarak, bunları gereği şekilde ambalajlayarak üzerine hiçbir kâr koymadan “kadinureticiden.com” sitesinde üreticinin ve pazarın isminin de olduğu etiketle satışa sunuyoruz.
Yapılan araştırmalar kadın üreticilerimizin çoğunluğunun ortalama 10.000 TL’nin altında ürün stokuna sahip olduğunu göstermektedir. Kadınlarımızın çoğunluğu dönemsel olarak ürettikleri dayanıklı tüketim ürünlerini 4-5 aylık sürede pazarlayabilmektedirler. Kadın üreticilerimizin çoğu için haftalık 300-400 TL’lik bir satış yeterli olabilmektedir. İşte biz “Açık Pazar Hareketi” olarak ayırdığımız mütevazi bütçemizle farklı il ve ilçelerdeki gönüllülerimizin organizasyonuyla sıkıntı içerisinde olan kadın üreticilerimizden seçtiklerimizin her birinden 300-400 TL’lik ürünlerini her hafta satın alarak “kadinureticiden.com” sitesinde pazarlayacağız.
İlkelerimiz Neler?
1-Önceliği pazar sürecinde dayanıklı olan gıda ürünlerine veriyoruz.
Kadın üreticilerimizin ürettiği dayanıklı gıda ürünlerinin satışına yardımcı olmaya öncelik verdik. Çünkü bu gıdaların birkaç aylık dayanma süresi bulunmaktadır. Bu süre içinde satılamayan ürünler çöpe gitmektedir.
Dayanışma ağımız genişledikçe ve imkanlarımız arttıkça diğer dayanıklı ürünlerin pazarlanmasına da yardımcı olmaya çalışacağız.
Dayanıklı olmayan sebze, meyve, et ve süt ürünleri vb. pazarlayamıyoruz.
2-Satışına yardımcı olduğumuz ürünlerin seçiminde sağlıklı ve doğal ürünler olmasına ve hijyen şartlarını taşımalarına dikkat ediyoruz.
Tüketicilerimizin sağlıklı doğal ürünlere ulaşması da bizim bir başka hedefimiz. Amacımız sadece kadın üreticilerin ürünlerini satmak değil, aynı zamanda tüketicilerimizin sağlıklı doğal gıdalara erişimini de sağlamak. Bu nedenle ürün seçiminde hassas davranıyoruz.
3-Hangi ürünün hangi pazara ve hangi kadın üreticiye ait olduğunu belgeliyor, etiketliyor ve bunu denetime açık tutuyoruz.
Tüketicilerimiz hangi ürünün hangi pazara ve hangi üreticiye ait olduğunu etiketlerin üzerinde görecektir. Her bir üreticiden ürünler makbuz karşılığında satın alınacaktır. Makbuzda işlem tarihi, ürünün cinsi, miktarı, ağırlığı, satın alınma fiyatı vb. hususlar yer alacak ve işlem makbuzları üretici/ürün dosyasında muhafaza edilecektir. Bu şekilde hem tüketicimiz güvende olacak hem de istismarlar önlenecektir.
4-Kayıtsız şartsız ürün iade garantisi/yerinde imha garantisi veriyoruz.
Tüketicilerimizin gönül ferahlığıyla sağlıklı ve doğal ürünlere kavuşabilmesi için alış verişlerde kayıtsız şartsız iade garantisi (kendi gözetimimizde yerinde imha) sağlıyoruz.
5-Kadın üreticilerimizden hiçbir ücret almıyoruz.
Ürünlerimizi sitemizde pazarladığımız kadın üreticilerimizden hiçbir komisyon ücreti, aidat ödemesi veya başka bir isim altında tek bir kuruş ücret almıyoruz.
6-Kargo ücretlerinin tamamı karşılanıyor.
Sitemizde ürünleri pazarlanan kadın üreticilerimiz hiçbir kargo ücreti ödemeyecektir.
7-Kadın üreticilerimize ücretsiz eğitimler vereceğiz.
Kadın üreticilerimizin ürettikleri ürünlerinin digital pazarlarda pazarlanabilmesi için onlara eğitim destekleri vermeyi hedefliyoruz. Kadın üreticilerimize vereceğimiz en büyük hizmetimiz onların ambalajlama, kargolama, hijyen, mevzuat gereklerine uygunluk, markalaşma, digital pazarlama konularındaki ücretsiz eğitimler olacaktır.
Kadın üreticilerimize çağrımız var!
Bir an evvel “kadinureticiden.com” sitesinde ürünlerinizi pazarlamak için bizimle iletişime geçin!
Duyarlı tüketicilere çağrımız:
Alışverişlerinizi sağlıklı ve doğal ürünler sunan ve kar amacı gütmeyen “kadinureticiden.com” sitesinden yaparak kadın üreticilerimizle dayanışmaya katılmanız.
Sponsorlara çağrımız:
Açık Pazar Hareketi’ne destek veren sponsorlar arasına siz de katılın ve kadın üreticilerimizin ürünlerinin pazarlanması ve satışına ya da çeştili eğitim çalışmalarına siz de destek verin.
Ayrıca bizim yaptığımız gibi sizler de kadın üreticilerin ürünlerini satın alıp ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtarak kat kat değeri artan iyilik hareketine katılabilirsiniz. Bu amaçla sitemize başvurduğunuz takdirde sizin adınıza sıkıntıdaki kadın üreticilerimizden alınan ürünleri gerçek ihtiyaç sahiplerine dağıtabiliriz. Bu süreçteki işlemlerin tamamını belgelenerek kayıt altına alınmış bir şekilde görebilirsiniz.
Sitemizde sunulan özellikler ve işleyiş amaçlı olarak çerezler kullanıyoruz. Çerez politikamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.