

Bu fikir nasıl oluştu?
Haziran 2017’de sosyal medyada bu ürünün amerikada üretilen bir versiyonunun videosu ile karşılaştık. Zaten plastik tüketiminin azaltılması gerektiğine inanan insanlar olduğumuz için bu ürüne ihtiyacımız olduğunu düşündük. Ürün üzerine biraz araştırma yaptıktan sonra yaz ayları boyunca ürünün formülü ve üretim süreci üzerine çalıştık.
Mumo nedir?
MUMO, bir yiyecek saklama kumaşı, gündelik hayatta kullandığımız buz dolabı poşeti ve streç film'e alternatif bir ürün. Balmumu, Çam Ağacı Reçinesi ve hindistan cevizi yağının kumaşa emdirilmesiyle üretiliyor.
Hali hazırda yoğunlukla kullandığımız buz dolabı poşeti ve streç filmler, gıdalarımızı bakterilerden bir nebze koruyarak taze kalmasını sağlıyor ama bir yandan da içerdikleri kimyasalların gıdaya geçmesine sebep olabiliyor. PVC, bu plastik türevleri arasındaki en riskli ürünlerden. Dünyanın gelişmiş ülkeleri kişilerde meme kanseri ve hormon bozuklukları riskini arttırdığı için PVC bazlı gıda saklama ürünlerini yasaklamış durumda. Ülkemizdeki streç filmlerin çoğu ise hala PVC'den yapılıyor.
Mumo ise, doğal olarak sahip olduğu mikro gözenekler sayesinde içindeki ürünün nefes almasını sağlıyor ve böylece plastik denklerine göre çok daha fazla uzun süre taze saklayabiliyor. Üstelik, doğadan çıkan, doğal olarak antibakteriyel ve yenilebilir malzemelerden üretildiği için sağlık açısından son derece güvenli, tekrar tekrar kullanılabiliyor ve kullanım ömrünün sonuna geldiğinde de doğayı plastik atığı ile kirletmiyor.
Biz kimiz?
Biz iki doğa sever, ilkokul arkadaşıyız (Erdem Kumkale, Işınsu Kaya).
Erdem, iç mimar ve tasarımcı; daha önce farklı alanlarda üretim tecrübesi var ve bu kombinasyonu insanların hayatına katkısı olan ürünler tasarlayarak ve üreterek hayata geçirmeyi seviyor.
Işınsu, iş hayatına kurumsal yapıda başlayıp, daha sonra yeni girişimlerde iş geliştirmeden sorumlu olarak çalışmayı tercih etmiş ve doğaya katkı sağlayan bir işi olmasını hayal eden bir gıda mühendisi ve annedir.
Neden bu işi yapıyoruz?
Hem insanların hayatına hem de doğaya katkı sağlayacak bir iş yürütüyor olmak iyi hissettiriyor. Günümüzde pratiğe yönelik, hayatı kolaylaştıran pek çok iş kolu, sağlığı ve doğayı gözetmeyi gözardı edilebiliyor. Yaratıcılık ve verimlilik gelecek nesilleri düşünerek de sağlanmalı diye düşünüyoruz.
Kullan-at politikasıyla süregiden yaşamda bir fark yaratmak istiyoruz. Tükettiğimiz her şeyin doğada bir bedeli var ve bu bedelin ağır olmaması adına elimizden ne gelirse yapmak vazifemiz olmalı diye düşünüyoruz. Psikolojik anlamda da aidiyet, güven ve bağ gibi şimdilerde unutulan -devre dışı kalan- kavramları tekrar yeşertmek istiyoruz. Bir nesnenin hayatınızdaki fonksiyonunun doğal yollarla sürmesi önemli. Bir ürüne ihtiyacımız olduğu oranda ve güvenle sahip çıkabiliyoruz. Plastik bir streç filmle ilişkiniz kullanır kullanmaz doğaya çöp olarak onlarca yıl yok olmayacak bir halde bırakmaktan ibaret. Tüketim toplumu insanı kendinden de, etrafındaki insanlardan da, doğadan da uzaklaştırıyor, yapaylaştırıyor. Halbuki hem teknoloji çağına ayak uyduracak kadar pratik bir hayat hem de bağ kurularak doğaya saygılı bir hayat mümkün. Bu bilincin her bireyde en azından filizlenmesi hedefimiz. Filizlenen biliçli hal arttıkça plastik kullanımı azalacak, insan çevresine ve kendi doğasına daha da yakınlaşacak.
Sitemizde sunulan özellikler ve işleyiş amaçlı olarak çerezler kullanıyoruz. Çerez politikamızı görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.