Çarşı / Üreticiler / Tilya Ekolojik Sosyal Kooperatifi
Tilya Ekolojik Sosyal Kooperatifi
İSTANBUL / Türkiye
Niyetli Üretici
Niyetli Üretici
Tüm Ürünler (1 ürün)
Hakkında

Tilya Ekolojik Sosyal Kooperatifi doğayla uyum içinde yerleşkeler oluşturan ve kendi gıda ihtiyacını karşılayan sürdürülebilir bir yaşam alanı olarak tasarlanmıştır. Kooperatif onarıcı tarım, sürdürülebilir kalkınma ve kültür-sanat alanlarında çalışmalar yürüten ve kolektif emekle daha iyisini üretebileceğine inanan bir ekip tarafından kurulmuştur.
Bu sosyal kooperatifin temel amacı, kamu yararı gözeterek ekolojik bir habitat yaratıp Türkiye’de yer alan kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademi çevrelerinin bir araya gelebileceği bir zemin oluşturmaktır. Tilya Ekolojik Sosyal Kooperatifi öncelikle kooperatif çevresinde bir araya gelen ve ardından genişleyen bir etkiyle toplumun her kesimindeki gençlerle birlikte yeni bir sosyal ve ekonomik güçlenme zemini yaratmayı hedeflemekte; bilgiyi, pratiği ve yaratıcı eylemleri birlikte deneyimlemeyi, üretmeyi ve dönüştürmeyi amaçlamaktadır.

Sıla Sezge Çınar
Tilya Ekolojik Sosyal Kooperatifi
Değerlendirme
Doğa Dostu
İnsan Dostu
Hizmet Kalitesi
Ürün Kalitesi
Hesaplılık
Güvenilirlik
Genel Değerlendirme
iletişim
Kurum Ünvanı
Tilya Ekolojik Sosyal Kooperatifi
Yetkili Kişi
Sıla Sezge Çınar
Beyan
Hangisi Sizi Daha İyi Tanımlar?
Kooperatif
İşletmenizi/Sizi daha iyi tanıyabilir miyiz?
Tilya Sosyal Ekolojik Kooperatifi Beykoz İshaklı köyünde 8 dönüm arazi üzerinde permakültür ve onarıcı tarım düsturlarıyla ve yatay örgütlenme modeliyle sürdürülebilir bir yerleşke olarak kurulmuştur.Kooperatif arazisinde doğal ve ekolojik tarım uygulamaları ile yetiştirilen ürünler ile ekolojik yerleşkenin kendi gıda ihtiyacı karşılanmakta ve örnek bir üretim alanı yaratılmaktadır. Kooperatif tarım, sürdürülebilir kalkınma ve kültür-sanat alanlarında çalışmalar yürüten ve kolektif emekle daha iyisini üretebileceğine inanan bir grup tarafından kurulmuştur. Türkiye’de bu alanlarda çalışmalar yürüten genç nüfusun içinde bulunduğu güvencesizlik, ekonomik ve sosyal açmazlar nedeniyle; öncelikle kooperatif çevresinde bir araya gelen ve ardından genişleyen bir etkiyle toplumun her kesimindeki gençleri iş gücüne dâhil ederek yeni bir sosyal ve ekonomik güçlenme zemini yaratılması hedeflenmektedir.
Yarattığınız değişimi, ekolojik ve/veya sosyal faydayı bizimle paylaşabilir misiniz?
Tilya Sosyal Ekolojik Kooperatifin temel amacı, kamu yararı gözeterek ekolojik bir habitat yaratıp Türkiye’de yer alan kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademi çevrelerinin bir araya gelebileceği bir zemin oluşturmaktır. İklim değişikliği ile mücadelede Türkiye’nin de imzacı olduğu Paris Anlaşması sonrasında, dünyanın farklı ülkelerinde başlayan dönüşümler doğrultusunda uluslararası çapta bir merkez inşa edilmektedir. Kooperatif Türkiye’den ve dünyadan farklı disiplinlerde çalışmalar yürüten insanları ekolojik zeminde bir araya getirerek; bilgiyi, pratiği ve yaratıcı eylemleri birlikte deneyimlemeyi, üretmeyi ve dönüştürmeyi amaçlamaktadır.
Hangi alanda faaliyet yürütüyorsunuz?
Tarım ve/veya Gıda
Ürün ve/veya hizmetleriniz nelerdir?
Onarıcı tarım yöntemleriyle üretilmiş sebze ve meyveler. Sezonluk 30 çeşit sebze, ceviz, elma, fındık ve ahududu üretimimiz mevcut. Bunun yanında deprem bölgesinde yer alan çeşitli kadın dernekleri ve koperatiflerice üretilmiş mamül ürünler; salça, zahter, nar eşkisi, kuru nane, Kilis Karası kuru üzüm, kuru kayısı, soğuk sıkım zeytinyağı, bal, ceviz ve reçel çeşitleri mevcut.
Good4Trust dükkanda kendi üretimleriniz haricinde ürün veya hizmet satmayı planlıyorsanız, bunları nereden temin edeceksiniz? Bu ürünler neler olacak?
Kendi üretimlerimiz dışındaki ürünleri beraber çalıştığımız üretim biçimlerini bildiğimiz genelde kadın dernekleri ve kadın kooperatiflerinden karşılıyoruz. Bunlar : salça, zahter, nar eşkisi, kuru nane, Kilis Karası kuru üzüm, kuru kayısı, soğuk sıkım zeytinyağı, bal, ceviz ve reçel çeşitleri.
Birlikte çalıştığınız üreticiler varsa onlarla kurduğunuz ilişkiyi detaylandırabilir misiniz?
Kırsaldaki dezavantajlı konumları nedeniyle Ravandalı Kadınlar Derneği ve Kavar Kooperatifi ürünlerinin satışına destek oluyoruz.
Kullandığınız hammaddeleri nerelerden tedarik ediyorsunuz? Bu hammaddeler ekolojik ve sosyal açıdan adil, duyarlı bir biçimde üretiliyor mu?
Sebze üretiminde hayvan gübresi ve solucan gübresi tedarik ediyoruz. Paketli ya da çuvallı hiçbir ürün organik gübre vs. almıyoruz. Bunları üretmek için kendi yöntemlerimiz var. Paketleme ürünü olarak da sadece kraft kağıdı kullanıyoruz.
Üretim veya hizmet yeriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Üretim yerimiz Beykoz İshaklı Köyünde orman kenarı 8 dönüm bir yarı meyve ağaçlarıyla kaplı bir arazi. Daha önce sulu tarım yapılmadığı gibi zehir de kullanılmamış olan bir alan. Bu alanda üretimin yanı sıra eğitim ve atölyeler de düzenlemekteyiz.
Ürettiğiniz ürünlere ilişikin herhangi bir sertifikanız varsa belirtir misiniz?
Sertifikamız henüz mevcut değil.
Tarımsal Üretim Yapıyor Musunuz?
evet
Ne tür tohum ve fide kullanıyorsunuz?
Sadece atalık tohum kullanıyoruz. Sebze fidelerimizi ise atalık tohumlardan kendi seramızda üretiyoruz. Zehir ve gübre kullanmadan fide üretiyoruz.
Tohumlarınızı nereden temin ediyorsunuz?
10 yılı aşkın zamandır toplanan atalık tohum bankamız mevcut.
Kimyasal (böcek öldürücü ilaç, ot öldürücü ilaç, mantar öldürücü ilaç, fenni gübre, vs) girdi kullanıyor musunuz?
Hiçbir şekilde ve surette kimyasal gübre ilaç vs. kullanmıyoruz. Permakültür teknikleri ve kendi geliştirdiğimiz doğal yöntemlerle (kompost çayı, solucan gübresi vs.) bitki besleme ve zararlı mücadelesi yapıyoruz.
Zararlılarla mücadele yöntemleriniz neler?
Onarıcı tarım ilk mücadelemiz, toprağımız iyileştikçe zararlı baskısı da azalıyor. Zararlı baskısı çok artarsa gülleci bulamacı, kükürt ve bitki çayları uyguluyoruz.
Sulama yapıyorsanız nasıl yapıyorsunuz? İyileştirmek mümkün mü?
Damlama sulama yapıyoruz. Malçlama gibi yöntemler sayesinde minimum oranda su kullanıyoruz.
İşlenmiş ürün üretiyor musunuz?
evet
Ürettiğiniz gıdalarda herhangi bir katkı maddesi ya da koruyucu içerik kullanıyor musunuz?
Herhangi bir katkı maddesi ya da koruyucu kullanmıyoruz.
Gıda üretim izniniz var mı?
Gıda üretim iznimiz var.
Atık yönetimimiz doğa dostu (Üretiminizden ya da ürünlerinizin kullanımı sonrası çıkan atıklar nasıl değerlendiriliyor?)
Atıklar kompost haline getirilip yeniden arazide kullanılıyor.
Üretim veya hizmetlerinizde ekolojik ve sosyal açılardan daha duyarlı olmaya yönelik planlarınız varsa anlatır mısınız?
Şehir çeperlerinde gıdayı daha adil, temiz ve herkes tarafından ulaşılabilir bir şekilde üretmek ve küçük ölçekli üreticileri ve çiftçileri bir araya getirip örgütlemek planlarımızın arasında.
Kaç kişilik bir işletmesiniz? Ortaklar, çalışanlar?
Kooperatifimiz 7 ortaktan oluşmaktadır.
Kategoriler
Sırala
Varsayılan
Çok satanlar
Fiyata göre azalan
Fiyata göre artan
Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için desteğini bekliyoruz.