Çarşı / Üreticiler / Özgür Kazova
Özgür Kazova
İSTANBUL / Türkiye
Adil Üretici
Adil Üretici
kategoriler
Tüm Ürünler (0)
Tüm Ürünler (0 ürün)
Hakkında
Serkan Gönüş
Özgür Kazova
Değerlendirme
Doğa Dostu
İnsan Dostu
Hizmet Kalitesi
Ürün Kalitesi
Hesaplılık
Güvenilirlik
Genel Değerlendirme
iletişim
Kurum Ünvanı
Serkan Gönüş
Yetkili Kişi
Serkan Gönüş
Beyan
Kullandığınız enerji nereden geliyor?
Şebeke enerjisi
Üretiminizi yaparken kullandığınız enerji dışında girdiler nedir? Bu girdileri nereden temin ediyorsunuz? Seçerken ve alırken dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir?
Ana girdilerimiz yün ve pamuk iplik. İplik alırken dikkat ettiğimiz hususlar içinde herhangi bir katkı maddesi olmaması, insan vücuduna zarar verecek kimyasalların olmaması,ipliğin kaliteli olması. Yünü İtalya'dan alıyoruz, Türkiye'de aynı kalite ve güvenilirlikte bulamıyoruz, ekolojik açıdan adil ürün olmasına dikkat ediyoruz. Kendi koyunlarını yetiştiren bir çiftlikten alıyoruz. Aynı zamanda işçi haklarını sömürmemesi bizim için önemli. Yünleri aldığımız firma işçilerini sömürmeyen, onlara sahip çıkan bir firma. Örneğin İtalya’da yün alabileceğimiz başka bir firma vardı, fakat bu firma işçilerini kapıya koyup Çin’de üretime başlamış. Bu yüzden onlardan almadık. Yazlıklarda %100 pamuk kullanıyoruz, çünkü insan sağlığı için en yararlı olanı o. Teri çekiyor ve koku yapmıyor. Pamuk iplik henüz almadık, patrondan kalanları kullanıyoruz. İlerisi için henüz araştırmadık ama güvenilir ve ekolojik olanı almaya dikkat edeceğiz. Pamukta Türkiye çok iyi olduğu için Türkiye’den tedarik edeceğiz. Ambalajları matbaada geri dönüşüm kağıtlarından yaptırıyoruz. Eski patrondan kalan naylonları da kullanıyoruz. Makinelerin yağlarını sanayiden tedarik ediyoruz. Bir parçası kırıldığında ya da bozulduğunda kullanabileceğimiz yedek parçalarımız yeteri kadar var.
Seçtiğinizden daha iyisi olduğunu düşünüyorsanız imkanınız olsa nereden temin ederdiniz? Neye göre seçerdiniz?
İtalya'nın bir köyünde kaliteli yün üreten bir kooperatif bulduk. Köyde yün içeren her şeyi üretiyorlar. Kooperatif oldukları için onlardan almayı isterdik. Fakat çok pahalı ve uzakta kaldığı için kargosu da daha pahalıya geliyor.
Ürün ve hizmetlerimizi üretirken temin ettiğimiz tüm malzeme ve hizmetlerin yer aldığı tedarik zincirinizin tüm halkalarında ne gibi toplumsal ve doğal bedeller var?
Nakliye ve üretim aşamalarında kullanılan enerjinin (fosil yakıt) yarattığı toplumsal bedeller var.
Bu toplumsal ve doğal bedelleri en aza indirmek için ne yapıyorsunuz?
Elimizden geldiğince zarar veren yerlerden almamaya özen gösteriyoruz ama bazen bilmeden aldığımız yerler de olabilir. Tedarikçilerimizi iyice araştırıyoruz, işçilerini sömürenlerden almıyoruz, ya da kimyasal kullananlardan.
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
Şimdilik farklı bir planımız yok.
Ürettiğiniz ürün ve hizmetleri sıralayınız.
Yazlık ve kışlık kazaklar, tişört, bez çanta
Bu ürün ve hizmetleri için kullandığınız üretim yöntemleri nelerdir?
Sıfırdan üretim: Herşeyi burada yapılıyor, iplik giriyor, kazak çıkıyor.
Üretim yönteminizin adımlarını ve sürecini tarif ediniz.
Önce robota giriyor, orada lastik yaka yapılıyor. Sonra diğer kısımlar kotonlarda üstüne dokunuyor. Çıkan parçalar dikmeye gidiyor, sonra kontrol yapılıyor, iplikleri temizleniyor. Daha sonra yıkama ve ütü (bu adımlar başkasına yaptırılıyor) Arkasından son kontrol yapılıyor ve ürünler paketleniyor.
Bu üretim yöntemi haricinde kullanabileceğiniz daha az düzeyde enerji ve doğal varlık kullanan, çalışanlara daha iyi çalışma koşulları sağlayan yöntemler var mı?
Yıkama ve ütüyü de alabilirsek bizim için daha verimli olur. Onun icin ayrı bölme lazım. İlerde büyürsek planlıyoruz.
Ürün ve hizmetlerimizi ürettiğiniz yeri nasıl seçtiniz?
Üretim yaptığımız yerin sanayi bölgesi olması lazım. Makineler gürültülü olduğundan mahalle içinde olamıyor. Tekstil sektörüne yakın olduğu için şimdiki yerimizi seçtik.
Üretim yeri olarak toplumsal açıdan daha uygun, doğal çevre ile daha uyumlu bir ortam mümkün mü?
Olabilir fakat bizim tekstil sektörüne yakın olmamız gerekiyor. Kira ödememek için ilerde kendi yerimizi almayı istiyoruz ki kira ödeyerek sisteme hizmet etmek yerine o parayla ekstra işçi alabiilriz. Her ay 4500 TL kira ödemektense iki kişi daha ekmek yer diye düşünüyoruz.
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
Büyürsek bir arsa alıp kendi fabrikamızı açmak istiyoruz.
Kaç çalışanınız var?
3 kişiyiz fakat çalışan olarak değil. İşlerimizi kooperatif gibi yürütüyoruz. Herkes eşit şartlarda her işi yapıyor. Patron yok. Fakat devlet gözünde 2 çalışanı olan şahıs şirketi gibiyiz.
Çalışanlarınızı nasıl seçiyorsunuz?
Bir araya gelmemiz direniş sonucu oluşan bir durum. Çalışan seçmiyoruz. İlerisi için yeni gelenlerin de belli bir deneme süresi sonucu kooperatif üyesi olmalarını istiyoruz. En önemlisi ben demeyecek biz diyecek. Bencillik istemiyoruz. Yeni gelen birisi en baştan itibaren toplantılara katılabilir, her şeyden haberdar olabilir çünkü biz zaten işleri şeffaf bir şekilde yürütüyoruz. Toplantılarda fikrini söyleyebilir, tartışmalara katılabilir, fakat başlangıçta onay verme yetkisi olmaz. Kooperatife dahil olduktan sonra o yetkisi de olur.
Çalışanlarınıza yönelik ücret politikanız ve çalışma saatleriniz nelerdir?
Şu an için belli bir politikamız yok. Genelde 9da işbaşı yapıyoruz, 7 veya sonrasına kadar kalıyoruz. Ama birisinin işi olduğunda gelmediği olabiliyor, ya da geç geldiği veya erken. Saatlerde herhangi bir zorlama yok, birbirimize güvenle yürüyor. İlerisi için planımız günde 6 saat çalışma, haftasonları tamamen izin olması. Dileğimiz insanların ailelerine, sosyal faliyetlere istedikleri kadar vakit ayırabilmelerini sağlamak. Şu an belli bir izin günümüz yok, kafamıza göre takılıyoruz, resmi tatillerde çalışmıyoruz. Ama ilerde büyürsek tabii belli kurallar olacak. Çalışanlarımızın belli oranda izninin olmasını istiyoruz, örneğin en az 2 hafta- 3 hafta gibi. Şu an belli bir ücret yok, kalanı eşit şartlarda bölüşüyoruz. En fazla elimize geçen para 1500, bazen hiç kalmadığı da oluyor.
Çalışanlarınıza ne gibi sosyal haklar sağlıyorsunuz?
Şu an sigorta yok, çünkü yeteri kadar kazanamıyoruz. Olabilmesi için en az 20000TL girmesi gerekiyor, şu an en fazla 10000TL giriyor. Ayda 950 kazak satabilirsek 5 kişinin geçimini sağlayabiliriz. Bu duruma geldiğimizde muhakkak sigorta, yol ve yemek masraflarını karşılamayı planlıyoruz.
Çalışanlarınızın performanslarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yok
Sağladığınız çalışma ortamını nasıl tarif edersiniz?
Eşit, şeffaf, adaletli, aile ortamı gibi. Birimizin bir sıkıntısı olduğu zaman önce onu çözmeye çalışıyoruz.
İşletmenizin vizyonu nedir?
PAtronsuz, herkesin eşit koşullarda çalıştığı, kimsenin hakkının yenmediği, doğayla dost insanla dost kazaklar üretmek
İşletmenizin misyonu nedir?
PAtronsuz, herkesin eşit koşullarda çalıştığı, kimsenin hakkının yenmediği, doğayla dost insanla dost kazaklar üretmek
İşletmenizin değerleri nelerdir?
Adalet, eşitlik, özgürlük
İşletmenizin etik değerlerini nasıl tarif edersiniz?
Adalet, eşitlik, özgürlük
Ürün ve hizmet üretiminizde ortaya çıkan atıklar var mı?
Haftada en fazla 1 torba iplik atığı çıkıyor.
Bu atıkların geri kazanımı ve değerlendirilmesi ne şekilde yapılıyor?
Yazın çöpe atıyoruz ya da kışın sobada yakmak için biriktiriyoruz. Kazaktan makine parçayı düşürebiliyor, onu söküp yeniden kullanabiliyoruz, kullanamadıklarımızı atık olarak söyledik. Kağıtları ve kolileri toplayıcılara, hurdacıya veriyoruz.
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
Hiçbir şekilde kullanamadığımız atıkları atıkçılara vermek isterdik. Onlar biriktirip battaniye yapıyorlar, fakat onlar büyük miktarlarda aldıklarından şu an veremiyoruz. Büyüdüğümüz zaman onlara verebiliriz.
Ürettiğim ürün ve hizmetler türeticiler tarafından kullanıldıktan sonra ne gibi atıklar ve etkiler ortaya çıkıyor?
AMbalaj atığı ve eskiyen kazaklar.
Bu atık ve etkileri ne şekilde yönetiyorsunuz?
Biz şu an yönetmiyoruz ama kullanıcı eskiyeni ikinci ele ya da ihtiyaç sahibine verebilir. Yıllarca kullanabilir isterse kolunu kesebilir, önü eskidiyse cep koydurup kapatabilir. Kağıt ambalaj atığı oluyor, kağıtçılara verilebilir.
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
Şu an kapasitemiz olmadığından yapamıyoruz ama ilerisi için planımız eskiyen kazaklardan yeni bir şeyler üretmek. Örneğin kişi eskiyen kazağını getirip bize bırakacak, biz de ona o kazaktan şapka, bere, süeter, yelek gibi farklı bir ürün yapacağız. Ama ne olacağını bize bırakacak, ona sürpriz olacak.
İşletmenizin ve ürünlerinizin tanıtımını hangi kanallarla yapıyorsunuz?
İnternet: Facebook, Twitter Kollektif ağlar: Komşu Kafe, Kadın Emeği , Mor Çatı, Kamp Armenle birleşip barlarda kafelerde satış yapıyoruz. Ortak kermes düzenliyoruz.
Tanıtırken ön plana çıkardığınız ögeler nelerdir?
Patronsuz olması, %100 yün, pamuklu ve %100 patronsuz olması.
Kategoriler
Sırala
Varsayılan
Çok satanlar
Fiyata göre azalan
Fiyata göre artan
Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için desteğini bekliyoruz.