Çarşı / Üreticiler / Yaşam Yolu Çevre Kültür Üretim ve Pazarlama Kooperatifi
Yaşam Yolu Çevre Kültür Üretim ve Pazarlama Kooperatifi
ANKARA / Türkiye
Niyetli Üretici
Niyetli Üretici
kategoriler
Tüm Ürünler (0)
Bakliyat ve Kuru Gıda (0 ürün)
Hakkında

2019 yılında Sınırlı Sorumlu Yaşam Yolu Çevre Kültür Üretim ve Pazarlama Kooperatifini kurduk.  Küçük çiftçi aileleri ile bir araya gelerek kooperatifleşmenin önemi ve faydaları üzerine tartışmalar sonrası kooperatif fikrimizi hayata geçirdik.

 Birlikte üretip birlikte paylaşmak, herkes için sağlıklı gıda üretme ve tüketme anlayışını örgütleme çabası bizleri kooperatifleşmeye götürdü.

2020 yılında, Karaman ili Sarıveliler ilçesi Göktepe Kasabasında el ele verdik ve üretime başladık.

 Karaman ile Sarıveliler ilçesi Göktepe beldesinde, döngüsel tarım anlayışı ile üretim yapmaktayız.   Demokratik işleyişi esas alan kooperatif anlayışı üzerinden çiftçilerimizin emek güvencesini sağlama, Kadın ve genç nüfusunun yerelde iş olanaklarını yaratmaya çabalıyoruz.

Amacımız, geleceksiz bırakılmış küçük çiftçilerin, köylülerin, kadınların ve gençlerin güvencesi olacak yeni bir Yaşam Yolu’nu birlikte kurmaktır.

 Amacımız, geleneksel yöntemlerle yeni olanakları birleştirerek doğa dostu, ekolojik tarım yapmak, ürünlerimizi aracısız, sizlerle paylaşmak istiyoruz. 

 Daha yolun başındayız. Bu yolda siz türeticilerin desteği ve dayanışmasıyla başaracağımıza inanıyoruz.

 Yaşam Yolu Çevre Kültür Üretim ve Pazarlama Kooperatifi

Ömer Faruk kök
Yaşam Yolu Çevre Kültür Üretim ve Pazarlama Kooperatifi
Değerlendirme
Doğa Dostu
İnsan Dostu
Hizmet Kalitesi
Ürün Kalitesi
Hesaplılık
Güvenilirlik
Genel Değerlendirme
iletişim
Kurum Ünvanı
Yaşam Yolu Çevre Kültür Üretim ve Pazarlama Kooparatifi
Yetkili Kişi
Ömer Faruk kök
Beyan
Ürün ve/veya hizmetleriniz nelerdir?
Yeşil kırma zeytin, zeytin yağı, domates kurusu, domates tozu, elma kurusu, elma tozu, elma çayı, elma sirkesi, sumak, dağ kekiği, kuru fasülye üretimi yapıyoruz.
Üretim veya hizmet yeriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Üretim yerimiz iki farklı yerdedir. 1-Karaman ili Sarıveliler ilçesi Göktepe belediyesi dedir. Burası Toros dağlarının içinde 1300 rakımda bir kasabadır. Kendine yönelik tarım faaliyeti içinde olan, gün geçtikçe tarım faaliyetinden uzaklaşan üzücü süreci yaşamaktadır. Bu yüzden kooperatif çatısı altında emeğin değer gördüğü toplumsal üretimi var eden bir sosyal yapıyı kurmayı hedefliyoruz. geleneksel tarımsal faaliyeti ve geleneksel gıda işleme yöntemi ile katma değer yaratan bir süreci başlattık. 2- zeytin ve zeytinyağı için Balıkesir ili Ayvalık ilçesinde üretim yapıyoruz. Bundan dört yıl önce bir grup arkadaşımızın zeytin bahçesi almakla başladı hikaye. Kendi bahlememizden topladığımız zeytinleri ve tanıştığımız küçük çiftçi arkadaşlarımızın ürünlerini işliyoruz. Zeytinlerin bir kısmını kırma zeytin yapıyoruz. Geleneksel-doğal kırma zeytin yapmak ciddi ustalık gerektiren bir iş olduğu için şimdilik bir ustamızın yardımı ile yapıyoruz. Zeytinyağı ise başlı başına bilgi özveri gerektiren bir süreç... Tek cins (Edremit cinsi) zeytinler toplandığı gün sıkımhaneye getiriliyor ve soğuk sıkım yapılıyor. Güvendiğimiz bir sıkımhanede zeytinlerimiz beklemeden sıkım işlemine tabi tutuluyor. Bir kaç gün dinlenen yağlarımız tenekelere dolduruyoruz. Zeytinler erken hasat olarak işlem görür. Siyahlaşan zeytinlerin asit değerleri yüksek olacağı için yeşil iken sıkılması gerekiyor. Böylece sağlığa yararlı bir yağ elde etmiş oluyoruz. aynı zamanda lezzetli bir yağ elde ediyoruz.
İşletmenizin ortak ve çalışanları hakkında bilgi verir misiniz? Kaç kişilik bir işletmesiniz?
Kooparatif üyemiz dokuz (9) kişidir. Her birimiz farklı biçimlerde farklı zamanlarda üretim sürecine dahil oluyor. Resmi olarak çalışanımız yok. Fakat ilk kez bu yıl Göktepe işletmesinde farklı zamanlarda farklı kişilerle birlikte çalıştık. Neredeyse 20-25 kişi üretim sürecine katıldı. Gelecek yıllarda kooperatif çatısı altında işçi statüsünde değil de paydaş olarak emek sürecine katılma kararı aldık. Önceliğimiz üniversite öğrencileri ve boşanmış kadınlar olması konusunda anlaştık. Amacımız kırsalda yaşayan üniversite öğrencilerinin ekonomik gelir sağlaması. Boşanmayı göze alabilmiş cesur kadınlara küçük de olsa destek olabilmek önceliğimiz olacak.
Ürün veya hizmetimizin kendisi çevresel açıdan bir fark yaratmayı hedefliyor.
Endüstriyel gıda üretimi ürüne geleneksel üretim biçiminin kullanıyoruz. Güneşte kurutma yaparak enerji tüketimi yapmıyoruz. Makine değil insan emeği ile iş üretiyoruz.
Kullandığımız hammadde, malzemeler (dolayısı ile tedarikçilerimiz de) kısmen veya tamamen doğa dostu
Çiftçilik yaparken kimyasal gübre değil de hayvansal gübre kullanıyoruz.
Akılcı su kullanımı uygulamalarımız var
Bu konuda tam istediğimiz sonuca ulaşamasak da , gözle görülür biçimde damla sulamaya geçtik.
Atık yönetimimiz kısmen veya tamamen doğa dostu
Gıda atıklarının büyük çoğunluğu tekrar toprağa gübre oluyor. Bazı atıklar ise çiftçilerimizin tavuğu ya da küçük baş hayvanları tüketiyor.
Kullandığım enerji kısmen veya tamamen yenilenebilir
Bütün kurutma işlemleri güneşte yapılıyor.
Ürün veya hizmetimizin kendisi sosyal olarak bir fark yaratmayı hedefliyor
Geleneksel üretme biçimini yeniden yaşatmak istiyoruz. Üretim aşamasında yabancılaşmanın nedeni endüstiryel tarım ve gıda üretimi olduğuna inanıyoruz. Artı değere el koymak değil , kollektif değer yaratmanın daha insancıl olduğunu biliyoruz. Üretim ilişkileri insan lşkilerini belirlediğine inanıyor ve bu yüzden daha kollektif üretim biçimini kurmayı hedefliyoruz.
Kar amacı gütmeyen bir işletmeyiz
Sürdürülebilir fiyat uyguluyoruz.
Çalışma ortamımız / koşullarımız nispeten iyi ve adil.
Çalışma koşullarını işi yapanlar belirliyor. İyi olduğunu söyleyemeyiz fakat iyi yapma konusunda emin olun çok kafa yoruyoruz.
Kırılgan veya dezavantajlı grupları güçlendiren bir yapımız var
Kırsalda tatil döneminde üniversite öğrencileri hem sosyal ortam ihtiyaçlarını sağlamak hem de okul masraflarını kazanmak için bizimle birlikte emek veriyorlar. Boşanmış kadınların toplumda yaşadığı sıkıntı herkes tarafından bilnmekte. Kırsalda ise daha fazla baskı ve dışlanma ile karşıkarşıya kalmaktadır. Kendi ayakları üzerinde duran, kendi ekonomisini yaratan kadın daha cesur olacaktır. Bu amaçla önceliğimiz bu kesimlere temas etmek ve birlikte üretmek istiyoruz.
Ek Bilgi 6
Telefonla ulaşmanız durumda daha geniş ve ayrıntılı kendimizi anlatabiliriz. Herkese kolaylıklar diliyoruz.
Kategoriler
Sırala
Varsayılan
Çok satanlar
Fiyata göre azalan
Fiyata göre artan
Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için desteğini bekliyoruz.