Çarşı / Üreticiler / Soma Artisans
Soma Artisans
MANİSA / Türkiye
Adil Üretici
Adil Üretici
Kadın Üretici
Kadın Üretici
kategoriler
Tüm Ürünler (0)
Çanta ve Aksesuar (0 ürün)
Hakkında

2014 yılının Mayıs ayında Soma'da Türkiye tarihinin en büyük maden faciası yaşandı ve 301 madenci hayatını kaybetti. Yaşanan bu facia sonrası Soma'da diğer maden işletmeleri de kapandı ve geride kalan binlerce aile Soma'da neredeyse tek geçim kaynakları olan madenlerden de edilmiş oldu. Tarımsal faaliyetlerin de madenlerden dolayı imkânsızlaştığı Soma'da aileler, geçim kaynağı bulmakta zorluklar yaşıyor. Bu zorlukların giderilmesine yönelik bölgede çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından projeler başlatılmıştır.

Soma Artisans; Soma'da 2014 yılında yaşanan maden faciası sonrasında madenci ailelerine sürdürülebilir gelir sağlamak amacıyla Anatolian Artisans tarafından başlatılmış bir projedir. Anatolian Artisans ABD'de kurulmuş, Washington D.C. merkezli bir sivil toplum kuruluşudur. Amacı Türkiye'de düşük gelirli el sanatçılarına sürdürülebilir gelir sağlayacak projeler geliştirmektir. Soma'da yaşanan facia sonrası işlerini kaybetmiş madencilerin eşleri için başlatılan proje Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Soma Şubesi'nin işbirliği ile hayata geçirilmiştir.

Anadolu'daki geleneksel sanatların tanıtımını yapmasının yanında; düşük gelirli el sanatçılarına ekonomik destek sağlamak adına ürün geliştirme, mikro işletme idaresi eğitimi ve pazarlama alanlarında destek sunan Anatolian Artisans, projeye fon sağlayan Turkish Philantrophy Fund (TPF) ve The Poverty Alleviation Fund (TPAF)'in katkılarıyla Soma projesini hayata geçirmiştir. Alınan fonlar ile Soma'da kadınların çalışabilmesi için atölye kurulmuş, kurulan bu atölyede Somalı kadınlar, uluslararası tasarımcılar ile el sanatları ve tasarımı bir araya getiren ürünler ortaya çıkarmışlardır.

Anatolian Artisans ve TPAF'in ortak yürütücülüğünde, Amerikalı ünlü tasarımcılar Claire Burkert ve Susie Vickery'nin yaptığı atölye çalışmalarıyla Somalı 24 kadın, Soma Artisans markasıyla geleneksel tığ ve oya işi ürünlerin yanı sıra tasarımsal ürünler de üretmeye başladılar. Kadınların el emeği ile ürettikleri ürünlerin üzerindeki çizimler ise Somalı çocukların çizdiği resimlere ait. Ürünlerin satışını gerçekleştirmek ve projeyi sürdürülebilir ekonomik bir model haline getirmek için Somalı kadınlar 'Rota Anadolu El Sanatları' adında bir de kooperatif kurdular. Şu anda kooperatife kayıtlı 24 kadın var ve Somalı kadınlar, kooperatiflerinde daha çok kişiyi istihdam etmek ve ekonomik açıdan kendi ayakları üzerinde durabilmek için satış kanallarını arttırmaya, el emeği ürünleriyle daha çok kişiye ulaşmaya çalışıyorlar.

Funda Kıırmlı
Soma Artisans
Değerlendirme
Doğa Dostu
İnsan Dostu
Hizmet Kalitesi
Ürün Kalitesi
Hesaplılık
Güvenilirlik
Genel Değerlendirme
iletişim
Kurum Ünvanı
S.S. Rota Anadolu El Sanatları Gıda Üretim ve Pazarlama Kooperatifi
Yetkili Kişi
Funda Kıırmlı
Beyan
Ürün ve/veya hizmetleriniz nelerdir?
Soma Artisans; Soma'da 2014 yılında yaşanan maden faciası sonrasında madenci ailelerine sürdürülebilir gelir sağlamak amacıyla Anatolian Artisans tarafından başlatılmış bir projedir. Anatolian Artisans ABD'de kurulmuş, Washington D.C. merkezli bir sivil toplum kuruluşudur. Amacı Türkiye'de düşük gelirli el sanatçılarına sürdürülebilir gelir sağlayacak projeler geliştirmektir. Soma'da yaşanan facia sonrası işlerini kaybetmiş madencilerin eşleri için başlatılan proje Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Soma Şubesi'nin işbirliği ile hayata geçirilmiştir. Anadolu'daki geleneksel sanatların tanıtımını yapmasının yanında; düşük gelirli el sanatçılarına ekonomik destek sağlamak adına ürün geliştirme, mikro işletme idaresi eğitimi ve pazarlama alanlarında destek sunan Anatolian Artisans, projeye fon sağlayan Turkish Philantrophy Fund (TPF) ve The Poverty Alleviation Fund (TPAF)'in katkılarıyla Soma projesini hayata geçirmiştir. Alınan fonlar ile Soma'da kadınların çalışabilmesi için atölye kurulmuş, kurulan bu atölyede Somalı kadınlar, uluslararası tasarımcılar ile el sanatları ve tasarımı bir araya getiren ürünler ortaya çıkarmışlardır. Türkiye'de Soma Artisans Designers United Initiative çatısı altında yer almaktadır. Ürünler tekstil ağırlıklı kişisel kullanım ürünleri, takı ve aksesuarlardan oluşmaktadır. Çantalar, cüzdanlar, bileklik, kolye, küpe, oyuncaklar ve el kuklaları mevcut ürün gruplarıdır. Kooperatifte yer alan kadınların çocukları tarafından çizilen ve çantalara işlenen desenler, resimler projenin başından beri rağbet görmektedir.
Üretim veya hizmet yeriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Soma Artisans Soma'da yer alan kooperatife ait atölyede üretimlerini sürdürmektedir. Toplum merkezi işlevi gören atölye hem üretimlerin yapıldığı, evde üretilecek ürünlerin dağıtıldığı hem de sosyal olarak vakit geçirilebilen, kadınların buluşabildiği bir yer olarak işlevselleştirilmiştir.
İşletmenizin ortak ve çalışanları hakkında bilgi verir misiniz? Kaç kişilik bir işletmesiniz?
Anatolian Artisans tarafından başlatılan projede AnArt ekibi danışman konumu sürdürmektedir. Kooperatif otonom olarak çalışmalarını yürütmekte, AnArt ise tam bağımısızlığa kavuşmaları yönünde destek vermektedir. Kooperatifin şu an 24 kadın üyesi bulunmaktadır. 5 kişi yönetim kurulunu, bir başkan ve iki başkan yardımcısı ise icra kurulunu oluşturmaktadır. Sipariş yoğunluğuna göre ekibe dahil edilen ikinci halka ile Soma Artisans'ın ulaştığı kadın sayısı 80'ni bulmaktadır. Bu 80 kişi de kooperatifin iş hacmi büyüdüğünde asil üye olarak kooperatife dahil edilecektir.
Ürün veya hizmetimizin kendisi çevresel açıdan bir fark yaratmayı hedefliyor.
Organik ve pamuklu kumaşlar, iplikler kullanmaya özen gösteriyoruz.
Üretim / hizmet mekanımız kısmen veya tamamen doğa dostu
Organik ve pamuklu kumaşlar, iplikler kullanmaya özen gösteriyoruz.
Çevresel açıdan bir fark yaratmıyor olabiliriz. Güçlü olan sosyal yanımız.
Çevresel açıdan dikkat ettiğimiz unsurlar olsa da asıl etki alanımız sosyal yanımızdır.
Kar amacı gütmeyen bir işletmeyiz
Elde edilen gelir malzeme için harcanan paralar ayrıldıktan sonra kadınlar arasında harcanan emeğe göre adil ve eşit bir şekilde bölüşülmektedir. Kadınlar her biri ürün için harcadıkları saat karşılığını mevcut asgari ücretin saat karşılığı üzerinden hesaplayarak ödemelerini alırlar. Adil gelir dağılımı için üretim grup şefleri, başkan ve yardımcıları üretilecek işleri üretim saatlerini hesaplayarak dağıtırlar.
Çalışma ortamımız / koşullarımız nispeten iyi ve adil.
Mekan büyüklüğü, yaz ve kış koşulları, makina ve üretim ihtiyaçları düşünülerek yapılandırılmış bir merkezimiz var.
Yönetim ilkelerimiz paylaşımcı ve yatay
Tüm kooperatif üyeleri yönetimde söz sahibidir. Yönetim modeli AnArt danışmanları desteğiyle üyeler tarafından katılımcı demokrasi esasına göre belirlenmiştir. Üyeler istedikleri zaman toplantı talep ederek yönetimi değiştirme, revize etme hakkına sahiptir.
Kadını güçlendiren bir yapımız var
Kadınların kendilerine güvenen bireylere dönüşmesi, iş yönetimi ve girişimcilik konularında yetkinlik kazanması için eğitimle eve seminerler düzenlenmektedir.
Kırılgan veya dezavantajlı grupları güçlendiren bir yapımız var
Kooperatifimizin üyeleri maden faciasından sonra eşleri yaralı kurtulan kadınlardır. Yaralı madenciler destek görememiş, çoğu işsiz kalmıştır. Kadınlar yaşadıkları travmaları Soma Artisans projesi ile aşmış, birilerine destek olan bir yapı oluşturmuşlardır. Eğitimler ve seminerler de kadınları girişimcilik ve özgüven konularında geliştirmeye yardımcı olmaktadır.
Ek Bilgi 6
Proje Videosu https://www.youtube.com/watch?v=Uwk4TuuBm-Q&t=27s
Kategoriler
Sırala
Varsayılan
Çok satanlar
Fiyata göre azalan
Fiyata göre artan
Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için desteğini bekliyoruz.