Çarşı / Üreticiler / Saltuksoy
Saltuksoy
BALIKESİR / Türkiye
Adil Üretici
Adil Üretici
Yemeklik Yağlar (4 ürün)
Hakkında

Biz 1985' ten beri geleneksel bir yöntem olan taş değirmen yöntemi ile zeytinyağı üretiyoruz. Modern teknolojinin getirdiği yenilikleri sahip olduğumuz sistem ile birleştirerek geleneksel ama hijyenik şartlarda üretim yapmaktayız.

Hüseyin Saltuksoy
Saltuksoy
Değerlendirme
Doğa Dostu
İnsan Dostu
Hizmet Kalitesi
Ürün Kalitesi
Hesaplılık
Güvenilirlik
Genel Değerlendirme
iletişim
Kurum Ünvanı
Sarıkız Zeytincilik Gıda Turizm ve Danışmanlık Ltd. Şti.
Yetkili Kişi
Hüseyin Saltuksoy
Beyan
Kullandığınız enerji nereden geliyor?
Normal elektrik dışında insan enerjisi ile çalışıyoruz.
Üretiminizi yaparken kullandığınız enerji dışında girdiler nedir? Bu girdileri nereden temin ediyorsunuz? Seçerken ve alırken dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir?
İnsan emeği ile zeytinyağı üretiyoruz. Zeytinlerimizin büyük çoğunluğu ya kendimize ait ya da köylüden kiraladığımız tarlalar, dolayısıyla Edremit Zeytincilik Enstitüsü'nden mezun olan kardeşim (ve ortağım) Hasan'ın uyguladığı ekolojik prensipler çerçevesinde girdilerimiz var. Kimyasal hiçbir şey kullanmıyoruz. Tarlaları ot biçme makinalarıyla biçiyoruz, böylece gübreye dönüşmüş oluyorlar. Bunun dışında paketleme için kullandığımız cam şişe ve tenekeler var. Tenekeleri Edremit'ten yerel üreticiden tedarik ediyoruz. Şişeyi burada bulamadığımız için dışarıdan alıyoruz.
Seçtiğinizden daha iyisi olduğunu düşünüyorsanız imkanınız olsa nereden temin ederdiniz? Neye göre seçerdiniz?
Yenilenebilir elektrik olması iyi olurdu ama RES konusunda da büyük hayal kırıklığı yaşadığımız için (Kazdağları'nın ormanlarını kesip RES yapıyorlar) pek bir değişiklik yapma niyetimiz yok. Türkiye'deki güneş enerjisi ise hiç sürdürülebilir değil, 10 yılda teknoloji çöplüğüne gidiyor malzeme, bunu da organizasyon ortaklığı yaptığımız Hızır Kamp'ta gördük.
Ürün ve hizmetlerimizi üretirken temin ettiğimiz tüm malzeme ve hizmetlerin yer aldığı tedarik zincirinizin tüm halkalarında ne gibi toplumsal ve doğal bedeller var?
Zeytin üretimi, hasatı ve bizim kullandığımız geleneksel taş değirmen üretim biçimi tamamen toplumsal bir iş. Üretimin her aşamasında farklı yerel insanlar çalışıyorlar. Kullandığımız şebeke enerjisi ve nakliye sırasında kullanılan fosil yakıtların bildiğimiz toplumsal ve doğal bedelleri dışında tedarik zincirimizin bir bedeli olduğunu düşünmüyoruz. Bedel olabilecek her unsur için önlem almaya çalışıyoruz. Örneğin karasuyu doğaya bırakmak yerine açık su havuzunda topluyoruz.
Bu toplumsal ve doğal bedelleri en aza indirmek için ne yapıyorsunuz?
Yukarıda belirtildiği gibi.
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
Yok.
Ürettiğiniz ürün ve hizmetleri sıralayınız.
Zeytinyağı, zeytin. Bunun yanında ekolojik turizm hizmetlerimiz var ama kayıt formunuz sınırlı olduğu için aynı anda bir kaç seçenek giremedim. Zaten ekoturizm ile pek bağlantılı değil bu konsept sanıyorum.
Bu ürün ve hizmetleri için kullandığınız üretim yöntemleri nelerdir?
Geleneksel bir yöntem uyguluyoruz. Ekolojik prensiple bakımını yaptığımız zeytinlerimiz sırıkla vurularak değil, tarak ile taranarak toplanıyor, taş değirmende düşük devirde dönerek uzun sürede hamur haline getirliyor, Hindistan cevizi lifinden yapılma torbalara doldurularak önce sızması bekleniyor (gerçek sızma), sonra su verilerek presleniyor ve teknelerde dinlendirilerek su ve zeytinyağı ayrıştırılıyor. Yaklaşık üç bin yıldır buna benzer şekilde üretiliyor. Modernize edilmemiş, gerçek geleneksel sistem.
Üretim yönteminizin adımlarını ve sürecini tarif ediniz.
Yukarı yazdım :)
Bu üretim yöntemi haricinde kullanabileceğiniz daha az düzeyde enerji ve doğal varlık kullanan, çalışanlara daha iyi çalışma koşulları sağlayan yöntemler var mı?
Mutlaka vardır, İtalya'da İspan'ya da gidip incelemek gerekir.
Ürün ve hizmetlerimizi ürettiğiniz yeri nasıl seçtiniz?
Dededen kalma kendi fabrikamız, seçimi dedemiz yapmış :)
Üretim yeri olarak toplumsal açıdan daha uygun, doğal çevre ile daha uyumlu bir ortam mümkün mü?
Sanmıyorum, eğer Zeytinli çayına yapılması planlanan HES projesi sebebiyle yerimizden etmez ise bizi devlet, pek uyumluyuz.
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
Yok.
Kaç çalışanınız var?
Tüm yıl çalışan 2 çalışanımız var, ayrıca zaten 3 ortağız, üretim sezonu 6 işçinin katılımıyla toplam 11 kişi oluyoruz.
Çalışanlarınızı nasıl seçiyorsunuz?
Tecrübe önemli bir faktör, uzun zamandır aynı ekip ile çalışıyoruz.
Çalışanlarınıza yönelik ücret politikanız ve çalışma saatleriniz nelerdir?
İnsani bir politikamız var, çalışma saatlerini işçiler kendileri belirliyorlar, günlük baskı sayısı üzerinden anlaşıyoruz.
Çalışanlarınıza ne gibi sosyal haklar sağlıyorsunuz?
Açıkçası onlar da bizim gibi köylü, yemek ve geçici sigorta dışında bir şey veremiyoruz ama bu verdiklerimiz bile onları mutlu ediyor.
Çalışanlarınızın performanslarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
İyi performans verdiklerini düşünüyoruz, yukarıda dediğim gibi birlik beraberlik içinde olduğumuz için, kendi işleri gibi çalışıyorlar, karşılığını da verdiğimizi düşünüyoruz.
Sağladığınız çalışma ortamını nasıl tarif edersiniz?
Sağlıklı.
İşletmenizin vizyonu nedir?
Adil, üretim dengemizi bozmadan, sağlıklı bir büyüme vizyonumuz var.
İşletmenizin misyonu nedir?
Emek ve yatırımla yenilyerek hem hijyenik hem doğal ve geleneksel olarak üretmeyi başardığımız zeytinyağı ile beslenen insanların memnuniyeti bizim misyonumuz.
İşletmenizin değerleri nelerdir?
Biz şehir bilmediğimiz için, yani köyde doğup köyde büyüdüğümüz ve Kazdağlı olduğumuz için sahip olduğumuz doğal değerlere sahip çıkmak, bu değeri yaşatmak bizim için önemli.
İşletmenizin etik değerlerini nasıl tarif edersiniz?
Kısa yolda zengin olmak, üretmediğimiz, emek vermediğimiz bir ürünü sadece ticaret olsun diye yapmamak, çalışanlarımıza ile uyum içinde çalışmayı sürdürmek, kimseyi kazıklamamak etik değerlerimiz.
Ürün ve hizmet üretiminizde ortaya çıkan atıklar var mı?
Zeytin çok mucizevi bir bitki, yağını aldıktan sonra posası (prina) kurutularak kuru yakıt haline geliyor, yani prinayı prinacılara satıyoruz. Ancak karasu atığımız var, havuzda toplanıp buharlaşması üzerinden bir yöntem uyguluyoruz ama yetersiz.
Bu atıkların geri kazanımı ve değerlendirilmesi ne şekilde yapılıyor?
İyi yapamıyoruz, ekonomik imkanımız geliştikçe kara su arıtma tesisi kurmayı hedefliyoruz.
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
Yukarıda belirttim, arıtma tesisine ihtiyacımız var ama üretim kapasitemiz ve dolayısıyla satış kapasitemiz henüz butik düzeyde olduğu için buna yatırım yapacak gücümüz yok ama olacak :)
Ürettiğim ürün ve hizmetler türeticiler tarafından kullanıldıktan sonra ne gibi atıklar ve etkiler ortaya çıkıyor?
Karton kutu, cam şişe ve teneke kutu kullanıyoruz, hepsi geri dönüşümlü malzemeler.
Bu atık ve etkileri ne şekilde yönetiyorsunuz?
Bu son kullanıcının elinde, İstanbul'da cam atık toplandığını biliyorum.
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
Yok.
İşletmenizin ve ürünlerinizin tanıtımını hangi kanallarla yapıyorsunuz?
En iyi tanıtımı müşteri ile oluyor, diğer ortağımız Ahmet abi "en iyi tanıtım kulaktan kulağa tanıtım" diyor :) Web sitemiz var, e ticaret sitesi de yapmayı planlıyoruz.
Tanıtırken ön plana çıkardığınız ögeler nelerdir?
Aile işletmesi olmamız ve geleneksel sistem ile üretim yapmamız.
Kategoriler
Sırala
Varsayılan
Çok satanlar
Fiyata göre azalan
Fiyata göre artan
Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için desteğini bekliyoruz.