Çarşı / Üreticiler / Arakne İpek
Arakne İpek
İZMİR / Türkiye
Adil Üretici
Adil Üretici
Takılar (3 ürün)
Bahar Çiçekleri Kolye
Dükkan Geçici Olarak Satışa Kapalı
Ada Mercan Kolye
Dükkan Geçici Olarak Satışa Kapalı
Ardıç Kolye
Dükkan Geçici Olarak Satışa Kapalı
Hakkında

Yok olan geleneksel zanaatlardan olan ev ipekçiliğine yeniden hayat vermek için, bir grup gönüllü kadın kooperatif bünyesinde, Sabancı Vakfı TGHP kapsamında hibe alarak, ipek çekme ve dokuma atölyesi kurdu. Bu atölyede kozadan ipek ipliği elde ederek, bu ipliği el tezgahlarında dokuyarak has ipek kumaş elde edilmeye başlandı. Aynı zamanda ipek iplikleri ile yöreye has oyalar yeniden iğne oyası ile yapılmaya başlandı. 

Elde edilen ipek iplikleri ve ipek kumaşları, çevreden topladıkları bitkilerle boyayan kadınlar, üretimin tüm süreçlerinde sıfır atık felsefesiyle, çevreye duyarlı davranmaktadırlar. Tek atık malzeme olan ipek böceği, hindi yemi olmakta ya da toprağa kompostlaşmak üzere karıştırılmaktadır. 

Yöre kültürünün motiflerinin sergilendiği Ödemiş müzelerindeki ürünleri yeniden yaparak, sürdürülebilirlik adına kültürel bir misyon yüklenen kooperatif kadınları aynı zamanda kadın çalışmaları da yürüten bir STK sorumluluğu taşımaktadır. 

Doğanın verdiğiyle yetinen, yavaş, uzun ve son derece meşakkatli bir üretim sürecine sahip olan geleneksel ipekçilik, hızlı tüketime bir karşı duruş olarak, üretici ve tüketici ruhunu terbiye etmektedir. Kıymeti eşyaya değil, emeğe yüklemeyi hatırlatan bu kadim zanaat bir çok kadına aynı zamanda kolektif üretim ve gelir kapısı olmaktadır. 

Ayşe Koldaş
Arakne İpek
Değerlendirme
Doğa Dostu
İnsan Dostu
Hizmet Kalitesi
Ürün Kalitesi
Hesaplılık
Güvenilirlik
Genel Değerlendirme
iletişim
Kurum Ünvanı
S.S. ÖDEMİŞ YÖRESİ KADIN ÇEVRE KÜLTÜR VE İŞLETME KOOPERATİFİ
Yetkili Kişi
Ayşe Koldaş
Beyan
Ürün ve/veya hizmetleriniz nelerdir?
Yöremizde tamamen terk edilen geleneksel ipekçilik. Kozadan ipek ipliği elde edip, el tezgahlarında dokuyor ve doğadan topladığımız bitkilerle boyuyoruz. Hem müzeden eski motifleri çalışıyor hem de bu motifleri modernize edilmiş ürünlerde kullanıyoruz.
Üretim veya hizmet yeriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Atölyemizi kaybettiğimiz için tıpkı geçmişteki gibi her yerde üretim yapıyoruz. Birgi'deki dükkanımıza tek tezgah kurduk, dokuma orada yapılıyor. İpek çekme için seyyar bir alet yaptırdık, neresi uygunsa orada ipek çekiyoruz. Boyamayı, Ödemiş'te yapıyoruz. Tüm engellere rağmen üretimi bırakmadık; yemek ocağımızda, masamızda boyama yapıyoruz. Geçmişte de ev halkı faaliyeti olarak bu şekilde yapılıyordur diyerek, endüstriye ve Çin ipeğine karşı direniyoruz.
İşletmenizin ortak ve çalışanları hakkında bilgi verir misiniz? Kaç kişilik bir işletmesiniz?
47 kadın, 2 tüzel kişiden oluşan bir kooperatifiz. Ortakların çoğu sadece kurumu desteklemek için dahil oldular. Üretim, yönetim, tanıtım, pazarlama, tasarım, temsil gibi süreçleri aktif 12 kadın yürütüyoruz. Ortak olmayan kadınlara da kapımız açık ve üretim yaptırarak maddi gelir elde etmelerini sağlıyoruz. Profesyonel çalışan yok, herkes ürettiği iş kadar kazanıyor. Fakat tüm yönetişim süreçleri gönüllülük esasına dayalı.
Kullandığımız hammadde, malzemeler (dolayısı ile tedarikçilerimiz de) kısmen veya tamamen doğa dostu
İpek böceği kozası bir dut zararlısı olmasına rağmen, insanoğlu bu durumu lehine çevirmiş. Doğal iplik elde edildikten sonra kazanda kalan ölü böcekler ya toprağa karışıp gübre oluyor ya da hindi yemi. Yani böceğin tek besini olan dut ağacını yine böceğin kendisi besliyor.
Üretim / hizmet sürecimiz doğa dostu ögeler barındırıyor
Kozadan ipek çekerken oluşan atıklar gübre oluyor. Boyamada doğadan bitki topluyoruz ve atıkları yine toprağa karıştırıyoruz.
Paketlememiz kısmen veya tamamen doğa dostu
Naylon kullanmıyoruz. Kraft kağıttan çanta kullanıyoruz. Daha çevreci bir çözüm bulamadık maalesef. Fakat fiyat etiketlerini satışta çıkarıp, tekrar tekrar kullanıyoruz.
Atık yönetimimiz kısmen veya tamamen doğa dostu
Tüm atıklarımızı toprağa gömebiliyoruz. İplik parçalarını da etiket dikmede, ambalaj süslemede kullanıyoruz..
Kar amacı gütmeyen bir işletmeyiz
Giderlerimizi ve devlete karşı yükümlülüklerimizi yerine getirmek için kar amacı gütmek zorundayız fakat kar payı dağıtmıyoruz. Adil olmaya özen göstererek, iş ve emek paylaşımı yapıyoruz.
Çalışma ortamımız / koşullarımız nispeten iyi ve adil.
Ortaklar arasında hiyerarşi yok. Yönetim kurulu ortaklarla eşit şartlara sahip ve bu görev için ücret almıyor.
Kurum içi çalışanlarımızı yapılandıran / güçlendiren uygulamalarımız var
Eğitim, toplantı gibi organizasyonlar yapıyoruz. Kazandığımız parayı bazen tüm üreticilerle stres atmak için harcıyoruz.
Kadını güçlendiren bir yapımız var
Evden üretim yapan tüm kadınlara kapımız açık. Ortak olmayan kadınlar da buna dahil. Kadının ekonomik hayatına akmasa da damlayan katkılar yapıyoruz. Bugüne dek, aile içi iletişim, girişimcilik, liderlik, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın sağlığı, yerel yönetim süreçlerine katılım gibi konularda eğitimler düzenledik. Finansal araçlara ulaşım ve gıda güvenliği konularında mentor desteği verdik. BM kadın dostu kentler projesi yürüttük.
Sırala
Varsayılan
Çok satanlar
Fiyata göre azalan
Fiyata göre artan
Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için desteğini bekliyoruz.