Hangisi Sizi Daha İyi Tanımlar?
Şirket
İşletmenizi/Sizi daha iyi tanıyabilir miyiz?
https://www.linnscoffee.com/tr/ben-kimim/
Eski bir beyaz yakalıyım, yaklaşık 25 sene profesyonel olarak çalıştım.2019da ayrıldım. Bir süre dinlenme lüksüm oldu. Çalışırken kurduğum ilişkiler vesilesiyle Endonezya’dan kahve getirip, satmak üzere 1 sene önce şirketimi kurdum. Linn’s coffee adlı çok özendiğim bir markam var, yeni satışa hazır hale geldi. Şu anda satış ve pazarlamaya odaklandım. Yapmak istediğim şey nitelikli kahve satmak ve güvenilir bir marka olmak. Güvenilir olmak benim için şu anlama geliyor: ambalajda ne yazıyorsam içinde o var. Ambaljımda “hand picked, artisan roasted specialty coffee” yazıyor. Artisanın bendeki karşılığı yaptığı işe çocuğu seviyesinde özen göstermek. Specialty coffee kısmını ise sertifikalandırdım.
Yarattığınız değişimi, ekolojik ve/veya sosyal faydayı bizimle paylaşabilir misiniz?
Şu ana kadar işimde gözle görülebilir yarattığım tek şey herhalde tedarikçilerime yaptığım ödemelerdir, mutlu olduklarını düşünüyorum, güzel şeyler söylüyorlar benimle ilgili. Ben de karşılığını alıyorum bu güzel ilişkinin ve ödediğim meblağların. Allah güç verirse yapmak istediklerim çok.
Hangi alanda faaliyet yürütüyorsunuz?
Tarım ve/veya Gıda
Ürün ve/veya hizmetleriniz nelerdir?
Kavrulmuş kahve çekirdeği ve öğütülmüş kahve
Good4Trust dükkanda kendi üretimleriniz haricinde ürün veya hizmet satmayı planlıyorsanız, bunları nereden temin edeceksiniz? Bu ürünler neler olacak?
Şimdilik böyle bir planım yok
Birlikte çalıştığınız üreticiler varsa onlarla kurduğunuz ilişkiyi detaylandırabilir misiniz?
Beraber çalışmayı seçtiğim insanlarla bağ kurabilmek benim için çok önemli. Kendimi öyle güvende hissediyorum ve o şekilde büyümek bana iyi geliyor. Önce arkadaş, herşey yolunda gider birbirimize iyi gelirsek aile oluruz. Nasıl bağ kuruyorsun derseniz, kendimi samimi olarak anlatırım, karşı tarafı da samimi olarak dinlerim; anlattıklarını, anlatmadıklarını, anlatmak istediklerini. Her zaman doğru mu anlarım? Bilemem. Ama yanılmış olsam da, ilk kararımı iyilik penceresinden almış olmak alternatifi karşısında canımı daha az yakıyor. Para kaybetmekten hiç mutlu olmam, ama insana güvenemiyor olmaktansa bana az zarar vericek/zarar vermiyecek kadar parayı kaybetme seçimi beni daha az mutsuz eder.
Kullandığınız hammaddeleri nerelerden tedarik ediyorsunuz? Bu hammaddeler ekolojik ve sosyal açıdan adil, duyarlı bir biçimde üretiliyor mu?
Endonezya’nin Aceh bölgesinden bir çiftçi kooperatifinden yeşil çekirdek ithal ediyorum. Yaklaşık 2.5 sene her ayımın yarısını bu bölgede geçirdim iş sebebiyle. Ülkenin geri kalanına göre(gezdiğim, okuduğum, dinlediğim kadarıyla) ekonomik ve sosyal olarak dezavantajlı bi bölge. 2004 yılına kadar merkezi hükümetle savaş halindelermiş.Tsunami felaketi akabinde merkezi hükümetle barış ilan etmişler, halen bazı konularda özerk olan ve şeriatla yönetilen tek eyalet. Bağ kurmak dedim ya yukarda, o dönem de aynı oldu.İnsanlarla tanıştım, arkadaş olduk. Ben işimden ayrıldım, 2 sene sonra da kahve işine girmek istediğimde ordaki arkadaşlarımı aradım ve küçük aile çiftliklerinin kahvelerinin satışını yapan bu kooperatife yönlendirdiler beni. Ailelerin kendileri çalışıyor kahve toplama ve işleme sürecinde. Samimi olmak gerekirse çiftçilere ne kadar ödeme yaptıklarını sorgulamadım, sorarsam gerçeği söylerler mi onu da bilemem. Gerekirse çiftçilere direk ulaşabilme kapasitem de var ama güvendiğim insanlar beni buraya yönlendirdiği için ve operasyonel olarak kooperatifi daha güvenli bulduğum için böyle bir şey yapmayı düşünmedim. Bu insanların herhangi bir sertifikasyona verecek paraları olmadığını biliyorum. Şifahen aldığım bilgiye göre üretim ve işleme esnasında herhangi bir ilaç kullanmadıklarını biliyorum, yağmur sulaması ve kısmen keson kuyular olduğunu biliyorum. Kahve toplama ve işleme aşamasında en fazla kullanılan girdi su ve insan gücü. Bu süreci yerinde görmedim ama şifahen aldığım bilgi şu: süreçte aile çalılıyor, çocuklar hariç. Bence çocuklara da kapasiteleri doğrultusunda, mesai gibi olmasa da bir şeyler yaptırıyorlardır. Burası fakir bir bölge, ben kahveyi adil fiyata alıyor olduğumu düşünsem de bölgenin gelişmesinin 1 günde olmasını beklemiyorum. Ama bununla ilgili planlarım da var. Ben büyürken bölge insanına da nasıl katkı yapacağımla ilgili planım var. Nakliye aşaması oldukça konvansiyonel: önce kamyonla limana, ordan da fosil yakıt yakan gemilerle Türkiye’ye. Başka şansım şu anda yok, ilerde olursa ve ticari olarak yapabileceklerim dahilindeyse mutlaka değerlendiririm. Nakliye esnasındaki kirliliği çözmemin en kolay yolu, Türkiyede üretim olabilir. Bunu da düşünüyorum, bakalım.
Kullandığım paketleme ürünü geri dönüştürülebilir ama bunu araştırdım. Belki de kimsenin bilmediği ama yine de geri dönüştürülebilir görünce yanlış yola sapabildiği bir şey bu. Kahve ambalajı standardları sağlaması açısından bir kaç kat malzemeden oluşuyor. Bu malzemeler ayrı ayrı geri dönüştürülebilir olsa da bunları geri dönüştürmek
Üretim veya hizmet yeriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Kahveler geldikten sonra kahveyi kavurduğum,
Ürettiğiniz ürünlere ilişikin herhangi bir sertifikanız varsa belirtir misiniz?
Conmercial Coffee ve Specialty coffee kavramları var. Her ikisinin de kendi içinde spectrumları mevcut. Coffee Quality Institute adlı kar amacı gütmeyen bağımsız bir kuruluş var. Kuruluşun merkezi Amerikada. kahve üreticilerinin şartlarını iyileştime ve iyi kahve standardlarını yaygınlaştırma/ortak bir dil oluşturma amaçları var. Oldukça seçici ve standardize edilmiş bir süreçleri var. Kahve başına 2 kg yeşil çekirdek numune yolluyorsunuz. Khveyle ilgili hiç bir bilgi verilmeden, birbirinden habersiz 4 q grader kahveyi belirlenen standardlara göre değerlendirip puan veriyor. Puanları sisteme yüklüyorlar, CQI Amerika konsolide edip size serfifika veriyor. Bu kuruluştan 3 kahvem için de sertifika aldım; nitelikli kahve satıyorum ve amacım markam altında bunu devam ettirmek. Her hasatta aldığım kahveyi sertifikasyona yollayacağım.
Tarımsal Üretim Yapıyor Musunuz?
hayır
Ürettiğiniz gıdalarda herhangi bir katkı maddesi ya da koruyucu içerik kullanıyor musunuz?
Hayır
Gıda üretim izniniz var mı?
Gıda üretmiyorum.
Üretimde akılcı su kullanımı uyguluyoruz
Doğal sulama ve keson kuyu
Paketlememiz doğa dostu
Yukarıda açıkladığım gibi.
Kırılgan veya dezavantajlı grupları güçlendiren bir yapımız var
Ben büyürken uygulamayı istediğim bir modelim var.
Gelirimizin belli oranıyla sosyal projeleri destekliyoruz
Uygulamak istediğim modelimin bir parçası.
Operasyonum çok yeni, adım adım.
Sosyal sorumluluk projelerimiz var
Yukarıdaki ikisiyle aynı cevap.
Adil bir ücretlendirme ve sosyal haklar (özel sigorta, çalışan destek sandığı, tatiller, izinler, esnek zaman uygulaması vs) ilkemiz var
Şu anda tek kişilik bir operasyonum var, kendime dahi verdiğim bir ücret yok. Çalışanlarım olduğunda elimden geldiğince, ticari şartlarım elverdiğince onların gelişmesi için, iyi yaşaması için imkan tanıyacağım. Ama herhalukarda yasanın zorunlu tuttuğunun altında olmaz bu. Bahsettiğim gelişme, iyi yaşama eğer yapabiliyosam yasal zorunluluk üstüne çıksa da yaparım.
Üretim veya hizmetlerinizde ekolojik ve sosyal açılardan daha duyarlı olmaya yönelik planlarınız varsa anlatır mısınız?
Bir şeyin farklı zamanlarda, farklı yerlerde birden fazla doğrusu olduğuna inanırım. Değişen şartlar karşısında gözleme, dinleme, araştırma, anlama , içe dönme, hissetme, düşünme ve olgunlaştırma sonucunda kendime göre en doğru kararı veririm, o doğrultuda giderim, ama gözlemeye de devam ederim. Yeni öğrendiklerimle doğruma bir şeyler katabilirim, değiştirebilirim. Geri dönüp baktığımda o zaman doğru olduğuna inandığım şeyi yaptım derim ve her zaman diyebilmek isterim. Coexistence’a inanırım. Herkesin hakkını, mümkünse hislerini, kendiminkiler de dahil, gözeterek, iyileştirmeye çalışarak ilerlemek isterim. Yasalar, regulasyonlar güzel guidelinelar, ama benim için üst limitten ziyade hazır olduğumda, yapabildiklerim ölçüsünde, alt limit de olabilirler. Bakış açım bu şekilde.
Kaç kişilik bir işletmesiniz? Ortaklar, çalışanlar?
Şimdilik 1