Çarşı / Üreticiler / İlmekoloji
İlmekoloji
İSTANBUL / Türkiye
Adil Üretici
Adil Üretici
Kadın Üretici
Kadın Üretici
Tüm Ürünler (29 ürün)
Hakkında

Yolculuğumuz 2019 yılında başladı. Yoğun araştırmalar, öğrenme süreçlerinden geçtikten sonra temellerini attığımız, çeşitli organik örgü ürünler üreten markamız 2019 yılından bu yana gelişmeye devam ediyor.

Bu noktaya gelene kadar birçok ürün denemeleri yapıldı, çeşitli eğitimler alındı ama en önemlisi değerlerimizi oluşturmak için önce kendi hayatımızdaki değişimi benimsedik ve bunları markamıza da uygulamaya karar verdik.

Gots sertifikalı organik ham madde seçiminin hem doğamız hem kendimiz için zararsız olduğunu bildiğimizden zararlı olan ham maddeleri kullanmamayı tercih ettik.

Bir ürünü uzun süre kullanabilmenin hayatımızı birçok açıdan kolaylaştırdığını sizlerin de yaşamasını istedik. Sürdürülebilir ürünlerin bütçenizi yormadığını, doğa için çok fazla atık üretmediğini deneyimlemeniz için sürdürülebilir ürünler yapma gayretine girdik.

Kadınların geri planda kalmasına izin vermedik ve kadın istihdamı ile beraber kadınlara ekonomik özgürlük ve terapi niyetinde ? bir iş imkanı sağladığımız için içimiz rahat. Nice güzel hikayeyle karşılaşmak da bizi büyüten asıl güçlerden biri.

Bilinçli ve adil şartlarda üretimi desteklemenin haklı gururunu yaşıyoruz. Sizleri de bilinçli türetici olmaya davet ediyoruz.

Sevgiler,

İlmekoloji Ekibi

Zuhal Tuzcu
İlmekoloji
Değerlendirme
Doğa Dostu
İnsan Dostu
Hizmet Kalitesi
Ürün Kalitesi
Hesaplılık
Güvenilirlik
Genel Değerlendirme
iletişim
Kurum Ünvanı
Zuhal Tuzcu
Yetkili Kişi
Zuhal Tuzcu
Beyan
Hangisi Sizi Daha İyi Tanımlar?
Küçük Üretici
İşletmenizi/Sizi daha iyi tanıyabilir miyiz?
Merhaba, ben Zuhal Tuzcu. İlmekoloji'nin kurucusuyum. Küçük yaşlarda atkı, bere ören bir çocuktum. Arkeoloji bölümünden mezun olunca mesleğimi bir süre sonra yapamadım. Aklımda da çoğu zaman kendi işimi kurmak vardı. Bu yüzden çeşitli işlerde çalıştıktan sonra son işimden istifa etmeden önce girişimimin örgü ürünler üzerine olmasına karar verdim. En son çalıştığım yer ip satan bir e-ticaret sitesiydi. Orada iplerle oldukça haşır neşir oldum, araştırdım, öğrendim ve girişimim için hazır olduğumda istifa ettim. 2018'den bu yana hala ipleri, içeriklerini araştırmaya ve onları örgüye dönüştürmeye devam ediyorum. İplerin ham maddelerini, içeriklerini öğrenmeye başladıkça bu ham maddelerin insana ve gezegenimize olan zarar ve faydalarını sorgulamaya, incelemeye başladım. 2019'dan beri organik ve sertifikalı ipleri kullanarak yoluma devam ediyorum. Çünkü insan sağlığını ve temiz bir dünyada yaşamayı önemsiyorum. Kadınlardan oluşan ufak bir örgü ekibim var diyebiliriz. Birbirimize güç, destek olmanın verdiği mutlulukla İlmekoloji'de çeşitli örgü ürünler tasarlıyor ve https://ilmekoloji.com/ web adresimizde satışa sunuyoruz. Good4Trust topluluğunda olmayı önemsiyorum. Aynı veya benzer bakış açılarının olduğu, sevgiyle kucaklamayı bilen ve 2017 yılından beri takipte olduğum bu güzel topluluk ile birlikte hepimiz için iyi gelecek olanı yapmak çok değerli. :) Hikayemizi ve değerlerimizi anlattığımız linkleri de sizlere sunmak isterim. https://ilmekoloji.com/hakkimizda/ https://ilmekoloji.com/degerlerimiz/
Yarattığınız değişimi, ekolojik ve/veya sosyal faydayı bizimle paylaşabilir misiniz?
Çok eskiden beri var olan ve ucuz oldukları için çokça tercih edilen sentetik iplerin (akrilik, polyester vb.) hem doğaya hem insana zararını araştırdıktan sonra organik ve sertifikalı ipleri kullanmayı tercih ederek hem bir bilinç oluşturma hem de insan ve doğa için zararlı olmayanı anlatma gayretindeyim. Çünkü çoğu kişi sadece fiyat odaklı ve iplerin etiketini okumayı, incelemeyi es geçiyor. Çok fazla doğru bilinen yanlışlar da söz konusu. Aslında ip demek tarım, hayvancılık demek. Önce tarımı hatta organik tarımı, hayvancılığı öğrenmemiz gerekir. Bize ulaşana kadar ki süreçte ne kadar sürdürülebilir oldukları, kaynakları ne kadar kullandıkları, ham maddelerin zehirli olup olmadıkları gibi birçok faktör söz konusu. Bizlere ulaşana kadar ki sürecin takibini yapmanın değerli olduğunu bilerek önce bu konuları araştırdım, işin ekolojik boyutunu öğrendim. Değerlerimiz arasında kadın istihdamı var. Henüz küçük bir ekibiz ama hayalimde daha fazla kadınla üretmek var. Ve bunu yaparken kadınlarla sosyolojik, ekonomik boyutların da yer aldığı çeşitli projelerimi de hayata geçirmek için çabalayacağım. Tabi bunun için biraz daha zamanım olduğunu düşünüyorum. :) Kısacası ham maddelerimiz organik / sertifikalı. Gezegene atık bırakmayacak şekilde plastiksiz paketleme ve kargolama yapıyoruz. (Elden verebileceğimiz, yakınlarda olan kişilerle karbon ayak izini azaltarak yüz yüze paketini ulaştırmış oluyoruz.) Hızlı tüketimi değil, ihtiyaç olan kadarının alınmasını destekliyoruz ve alıcıları sürdürülebilirliğe teşvik eden içerikler hazırlamaya gayret gösteriyoruz.
Hangi alanda faaliyet yürütüyorsunuz?
Tekstil
Ürün ve/veya hizmetleriniz nelerdir?
Tüm ürünlerimiz el örgüsü. Şimdilik kategorilerimiz şu şekilde: Banyo Lifleri Mutfak Bezleri Çorap Çanta Toka Eklenecek ürünlerimiz: Sabun Kesesi Yüz Temizleme Lifi Termos Kılıfı Yoga Çorabı Broşlar Alışveriş Filesi Bu saydığım tüm ürünleri dükkanda satmak istiyorum. Yakın zamanda da yüz yüze örgü atölyelerine başlayacağım. Eğer sizlerle de bu hizmeti duyurma, satma gibi bir şansımız oluyorsa değerlendirmek isterim. :)
Good4Trust dükkanda kendi üretimleriniz haricinde ürün veya hizmet satmayı planlıyorsanız, bunları nereden temin edeceksiniz? Bu ürünler neler olacak?
Böyle bir planım yok henüz.
Birlikte çalıştığınız üreticiler varsa onlarla kurduğunuz ilişkiyi detaylandırabilir misiniz?
Kendi örgü ekibimle olan ilişkimden bahsedecek olursam şöyle; Hem bana hem onlara uyacak şekilde bir planlamayla, verilen emeğin sömürülmeden, adil şekil ve koşullarda ürünlerin üretilmesini sağlıyorum. Zaten örgü sektöründe hızlı, seri bir üretim pek söz konusu olamıyor ve hızlı tüketimi desteklemiyoruz. Yavaş, kaliteli olmasına özen göstererek türeticileri / tüketicileri mutlu etmek bizi de oldukça mutlu ediyor. Karşılarında gerçek kişiler olduğunu bilmeleri de güven oluşturuyor. O yüzden çalıştığım güzel kadınları da paylaşıyorum. Belki ilham da olur diye düşünüyorum. :)
Kullandığınız hammaddeleri nerelerden tedarik ediyorsunuz? Bu hammaddeler ekolojik ve sosyal açıdan adil, duyarlı bir biçimde üretiliyor mu?
Organik ipler maalesef ipçilerde, tuhafiyelerde kolay kolay bulunmuyor. Çok nadir 1-2 markayı az sayıda görebilirsiniz şanslıysanız. O yüzden gidip alabileceğim fiziksel bir dükkan yok şu an. Kürkçü Han'da bile bulamıyorsunuz. :( Karbon ayak izini azaltma adına tüm ihtiyacım olan ipleri belirleyerek toplu şekilde belli başlı birkaç internet sitesinden sipariş veriyorum belli zamanlarda. Örnek verecek olursam. https://www.madamella.com/ https://www.hobium.com/ https://www.pedehobi.com/ gibi Organik ipler oldukları için ekoloji ve sosyal açıdan adil, duyarlı bir şekilde üretiliyorlar.
Üretim veya hizmet yeriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Evde üretim yapıyorum. Ürünlerin temiz bir ortamda üretilmesine ve temiz bir şekilde gönderilmesine özen gösteriyorum. Sigarasız ve ürünlere sinecek kokulardan uzakta örgü örüyorum. :) Hayvan dostlarımızı çok seviyorum fakat tüylerinden uzak örülmesini sağlıyorum. :)
Ürettiğiniz ürünlere ilişikin herhangi bir sertifikanız varsa belirtir misiniz?
Ördüğüm ipler kendinden sertifikalı (Gots ve Oeko-Tex genelde) o yüzden ördüğüm ürünler için ayrı bir başvuru yapıp sertifika almadım.
Kullandığınız kumaşlar, iplikler, boyalar vs. yerli üretim ve ekolojik ve sosyal açıdan adil mi?
Kullandığım ipler yerli üretim ve ekolojik. Sosyal açıdan da adil olduklarını düşünüyorum.
Üretiminizin sosyal açıdan adil olduğunu (maaş, izin, sosyal haklar vb.) beyan edebiliyor musunuz?
Ufak örgü ekibimizle parça başı ücretlendirme yaptık. Herkes bundan memnun. Ve yavaş üretim yaptığımız için de üretim zamanı karşılıklı uygun gün ve haftaları planlayarak üretim yapıyoruz. Tam zamanlı maaşla çalışmadıkları için rahat olmuş oluyorlar. Uygun değillerse örme zorunlulukları yok. İstedikleri saatte, istedikleri mekanda (temiz bir ortam sağladıkları sürece) örgüleri örebiliyorlar. Yani belli tarihlerde kendilerine uyan saatlerde örüp, karşılıklı belirlenen teslim tarihinde ürünleri getirmiş oluyorlar. :)
Paketlememiz doğa dostu
Paketlememizde kompost edilebilen veya geri dönüştürülebilen karton kutular kullanıyoruz. Kutuları ürünlerin tam sığabileceği, çok boşluk kalmayacak büyüklükte seçiyoruz ki içerisinde gereksiz süslemeden kaçınmış oluyoruz. Sadece artan iplerimizle kutuları kapattıktan sonra kutuyu bağlayarak renk vermiş ve ufak süsleme yapmış oluyoruz. Marka baskısı, etiketi gibi yapışkanlı şeyler yapmıyoruz ki sonradan kutuyu ileri dönüşüm olarak rahatça kullanabilsinler. Kutuyu iple bağladıktan sonra kraft kağıda sararak plastik kargo poşetine koydurmadan kargoluyoruz. Sadece kraft kağıdı sararken bant kullanmış oluyoruz ama abartmadan.
Atık yönetimimiz doğa dostu (Üretiminizden ya da ürünlerinizin kullanımı sonrası çıkan atıklar nasıl değerlendiriliyor?)
Karton kutularımızı ileri dönüşüm olarak çeşitli şekillerde kullanabilirler veya geri dönüşüme atabilirler. Örgülerden artan kısa kalmış ipleri broş veya kutu bağlama gibi ileri dönüşüm olarak değerlendiriyoruz.
Kullandığım enerji kısmen veya tamamen yenilenebilir
Örgü örmek için ışığa ihtiyaç var. O yüzden çoğunlukla gündüz gün ışığında, elektrik kullanmadan örgülerin örülmesine dikkat ediyoruz.
Ürün dağıtım zincirimiz doğa dostu
Aynı şehirde ve yakın buluşma noktaları ayarlanabilirse siparişleri elden teslim edebiliyoruz. Şehir dışı veya uzaksak kargo ile gönderim yapıyoruz.
Ürünün kullanım sonrası bertarafı (değerlendirilmesi) doğa dostu
Örgü ürünler uzun süreli kullanılabileceği için hazır, sentetik, hızlı piyasa işi ürünlere göre daha az, daha uzun sürede atık çıkmasına sebep oluyor. Çoğu zaman aslında örgü ürünler ileri dönüşüm veya geri dönüşüm ile tekrar tekrar kullanıma girebiliyor.
Yönetim ilkelerimiz paylaşımcı ve yatay
Herkesin hak ettiği bir ücretlendirme yapıyoruz.
Kadını güçlendiren bir yapımız var
Kadınların iyi olduğu örgü konusunu ekonomik özgürlüklerini kazanma ile birleştiriyoruz.
Adil bir ücretlendirme ve sosyal haklar (özel sigorta, çalışan destek sandığı, tatiller, izinler, esnek zaman uygulaması vs) ilkemiz var
Adil ücretlendirme (parça başı anlaşma - bu şekilde kabul eden ve bundan mutlu olan kişilerle çalışılıyor), esnek zaman uygulaması
Üretim veya hizmetlerinizde ekolojik ve sosyal açılardan daha duyarlı olmaya yönelik planlarınız varsa anlatır mısınız?
İleride çeşitli mecralarda (Youtube vb gibi) ve atölyeler düzenleyerek örgü, sürdürülebilirlik, ipler, ham maddeleri hakkında daha fazla bir bilinç oluşturmak ve iyi olanı anlatmak istiyorum. Paylaştıkça çoğalacağız ve daha iyi iplerle sağlıklı bir yaşam geçirmeyi hak ediyoruz tabii ki çevreyi de koruyarak. :)
Kaç kişilik bir işletmesiniz? Ortaklar, çalışanlar?
Ortağım yok. Kadınlardan oluşan birkaç kişilik örgü ekibim var. web sitemizden ve sosyal medya hesabımızdan inceleyebilirsiniz. https://ilmekoloji.com/hakkimizda/ https://www.instagram.com/ilmekoloji/?hl=tr
Sırala
Varsayılan
Çok satanlar
Fiyata göre azalan
Fiyata göre artan
Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için desteğini bekliyoruz.