Çarşı / Üreticiler / Daye Hatun
Daye Hatun
ANKARA / Türkiye
Niyetli Üretici
Niyetli Üretici
Kadın Üretici
Kadın Üretici
kategoriler
Tüm Ürünler (0)
Konserve ve Turşu (0 ürün)
Hakkında

Fermente Akademi ve Daye Hatun

2009 yılında Çankaya-Ankara’da fermantasyon ve fermente ürünler konusunda meraklılarını eğiterek farkındalık yaratmak isteyen gönüllülerce hareketin temeli atılmıştır.

İnternet siteleri, ücretsiz kitaplar, dokümanlar ve forumlar marifetiyle yalnızca Türkiye’de değil, yurt dışında da binlerce katılımcıya eğitim verilmiş, danışmanlık yapılmıştır.

Fermente ürünlerin birbirlerinin mütemmim cüzleri olması dolayısıyla kapsama alanları ve Ar&Ge çalışmaları genişleyerek büyümüştür.

2020 yılına gelindiğinde dost kamuoyu baskısı sonucu hasıl olan kurumsallaşma ihtiyacı “Fermente Akademi”nin kurulmasına vesile olmuştur.

Marka adımız “Daye Hatun”, sadece bilgi ve tecrübeyi değil, bizi biz yapan her türlü değeri sevgisi ile yoğuran ve saf, tertemiz bir emeği temsil eden bu toprakların “Bilge Anası”dır.

Daye Hatun Sirkeleri”nin başarısı; ürün, teknik ve sirke aşkına dayanmaktadır.

Kaynağından bizzat seçilen ürünler ciddi bir kontrolden sonra işlenmektedir. Sürecimizin tamamı sınırlı ve size özel “handcrafted” üretimdir.

Yöntem olarak detaylarını İnternet adresimizde bulabileceğiniz “Orleans Yöntemi” uyarlaması uygulanmaktadır. Soğuk ortamda uzun süreli fermantasyon ve tadım kontrolüne dayanan bu sistem sayesinde farkındalık ortaya çıkmaktadır.

Doğal aroma ve kokuyu etkileyebilecek tuz, bulgur, nohut, kuru üzüm vb. eklemek gibi “sözde mayalanmayı hızlandıracak” hatalı uygulamalara gidilmediği gibi aksine daha hassas davranılarak başka bir “canlı sirke” ya da “sirke anası” ilavesi yapılmamakta, meyvenin ve meyve kaynağı ve ortamın tamamen doğal maya ve bakterilerinin aktivasyonu ile sirke oluşumu sağlanmaktadır. 

Süreç boyunca şişe ve kapaklar da dâhil olmak üzere İtalyan malı ithal malzemeler kullanılmaktadır.

Her bir sirke en az bir yıl dinlendirildikten sonra sipariş alınmakta, sipariş sonrası teknik kontrollerden geçip lezzet garanti edildikten sonra özenle paketlenmektedir.

Meyveleri seçiminden nihai paketlemeyle sonuçlanan süreçte tek tek bu özeni gösterebilmek de ancak son temel prensip olan “sirke aşkı” sayesinde olmaktadır.

Cennet Güneş
Daye Hatun
Değerlendirme
Doğa Dostu
İnsan Dostu
Hizmet Kalitesi
Ürün Kalitesi
Hesaplılık
Güvenilirlik
Genel Değerlendirme
iletişim
Kurum Ünvanı
Fermente Akademi Gıda İmalatı Pazarlama Dış Ticaret Sanayi Ve Ticaret Ltd Şti
Yetkili Kişi
Cennet Güneş
Beyan
Hangisi Sizi Daha İyi Tanımlar?
Küçük Üretici
İşletmenizi/Sizi daha iyi tanıyabilir miyiz?
"Geleneksel sirke" denilen yöntem, standardı ve kontrolü olmayan, tamamen rastlantısal süreçlere dayalı, tekrarlanabilirliği bulunmayan bir imalat yöntemidir. Bizler Fermente Akademi olarak bu konuda bir standart geliştirmek, oturtmak ve yaygınlaştırmak üzere yola çıktık. Amacımız, gerçek canlı sirkeyi lezzet ve şifa olarak sirke severlerin damakları ile buluşturmaktır.
Yarattığınız değişimi, ekolojik ve/veya sosyal faydayı bizimle paylaşabilir misiniz?
Yukarıda bahsettiğimiz standart belirleme sonrası yapılması gereken bir AB projesi kapsamında dallarda kalan ve israf olan meyvelerin değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması çalışmalarını hedeflemekteyiz. Bu gün itibarı ile küçük çapta da olsa bu tür çalışmalarımız mevcuttur.
Hangi alanda faaliyet yürütüyorsunuz?
Tarım ve/veya Gıda
Ürün ve/veya hizmetleriniz nelerdir?
Canlı Sirke... Şu an için yaklaşık 120 çeşit. Mümkün olduğu sayıda buradan da sirke severlere ulaşmayı istiyoruz.
Good4Trust dükkanda kendi üretimleriniz haricinde ürün veya hizmet satmayı planlıyorsanız, bunları nereden temin edeceksiniz? Bu ürünler neler olacak?
---
Birlikte çalıştığınız üreticiler varsa onlarla kurduğunuz ilişkiyi detaylandırabilir misiniz?
---
Kullandığınız hammaddeleri nerelerden tedarik ediyorsunuz? Bu hammaddeler ekolojik ve sosyal açıdan adil, duyarlı bir biçimde üretiliyor mu?
Kaliteli bir sirkenin dayandığı üç sacayağından biri de birinci sınıf hammadde kullanımıdır. Dışarıdan anlaşılmasa da ya da kısmi çürük diyerek ayıklama yapılmış da olsa hatalı hammadde kullanımı o imalat hacminin tamamını tat, koku ya da aroma ile mutlak bozacaktır. İlaç kullanıldığı durumlarda ise zaten gerçek sirke için bakteri süreci işlememektedir. Bu nedenle hammaddelerimizi ya kendi bahçemizden ya da geçmişini bildiğimiz bahçe ya da yaylalardan temin etmekteyiz.
Üretim veya hizmet yeriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Ankara Çankaya da 250 m2lik bir dükkanda butik imalat yapmaktayız.
Ürettiğiniz ürünlere ilişikin herhangi bir sertifikanız varsa belirtir misiniz?
Şu an için ürettiğimiz ürünlere ilişkin herhangi bir yönetmelik, tebliğ ya da genelge olmadığı için bahsettiğiniz türde sertifikalandırma mevcut değildir. Gerektiğinde standartların belirlenmesinden sonra bir laboratuvar kurularak anılan sertifikasyonların yapılması da amaçlarımızdan bir tanesidir.
Tarımsal Üretim Yapıyor Musunuz?
hayır
Ürettiğiniz gıdalarda herhangi bir katkı maddesi ya da koruyucu içerik kullanıyor musunuz?
Asla.
Gıda üretim izniniz var mı?
Evet.
Atık yönetimimiz doğa dostu (Üretiminizden ya da ürünlerinizin kullanımı sonrası çıkan atıklar nasıl değerlendiriliyor?)
Duruma göre kompost ya da daha ziyade yem olarak kullanılmaktadır.
Yukarıdakilerden farklı bir konuda fark yaratıyorum
Süreçlerin tespiti ve belirlenmesi, kayıt altına alınması, temel fermantasyon eğitimleri, degüstatörlük ve temel tadımcılık vs gibi alanlarda verilen eğitim ve çalışmaları yaygınlaştırarak sirke zanaatkarları/üstatları yetiştirme misyonumuzdan sadece biridir.
Üretim veya hizmetlerinizde ekolojik ve sosyal açılardan daha duyarlı olmaya yönelik planlarınız varsa anlatır mısınız?
Tabii ki mevcuttur. Tarım Bakanlığı yetkilileri ile yapılan görüşmelerde özellikle meyve yetiştiren ama bunları değerlendiremeyen yerleşim birimlerinde verilecek eğitim ve malzeme desteği ile ürün kaybının önlenmesinin yanında katma değerli hizmet sayesinde hem ilave kazanç hem de halk sağlığına katkıda bulunmak bu planlardan sadece biridir.
Kaç kişilik bir işletmesiniz? Ortaklar, çalışanlar?
Şu an için merkezde 5 kişi olmak şartıyla yoğunluk durumuna göre haliyle bu sayı değişiklik göstermektedir.
Kategoriler
Sırala
Varsayılan
Çok satanlar
Fiyata göre azalan
Fiyata göre artan
Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için desteğini bekliyoruz.