Çarşı / Üreticiler / çocuk dostu
çocuk dostu
İZMİR / Türkiye
Adil Üretici
Adil Üretici
Kadın Üretici
Kadın Üretici
Hakkında

   "cocukdostu.org" çocuklarla birlikte iyi bir yaşam tasarımına çaba koymayı ve bu yönde etki yaratmayı hedefleyen sosyal bir girişimdir.

  Çevre dostu uygulamaları çocuk dostu yaşamın bir nevi tohumlayıcısı....çocukları da toplumun, yarının tohumlayıcısı olarak görür.  Çocuklarla birlikte sürdürülebilir bir yaşam üretiminin bizi çocuk dostuna daha da yakınlaştıracağına inanır.

  Ekolojik dengelerin geri dönüşü olmayacak hız ve biçimde bozulmasıyla ortaya çıkan sorunlara çözüm yolu olarak çocuklarla ekolojik yaşam pratikleri geliştirmeyi amaçlar.

  Ekolojik yaşam bilinci ve duyarlılığı geliştirmek için kurumlarla, okullarla ve bireylerle çalışmalarını yürütür.

  Çocuk Dostu faaliyetleri ödüllü projesi "Çocuk Dostu Harita" da destekleyerek yaygınlaştırmaya çabalar.

elif gürkan
çocuk dostu
Değerlendirme
Doğa Dostu
İnsan Dostu
Hizmet Kalitesi
Ürün Kalitesi
Hesaplılık
Güvenilirlik
Genel Değerlendirme
iletişim
Kurum Ünvanı
Elif Gürkan Eğitim Danışmanlık
Yetkili Kişi
elif gürkan
Beyan
Hangisi Sizi Daha İyi Tanımlar?
Sosyal Girişim
İşletmenizi/Sizi daha iyi tanıyabilir miyiz?
"cocukdostu.org" çocuklarla birlikte iyi bir yaşam tasarımına çaba koymayı ve bu yönde etki yaratmayı hedefleyen sosyal bir girişimdir. Elif Gürkan Urla'da yaşıyorum. Eğitimciyim. Eğitim programları uzmanıyım. Permakültür tasarımcısıyım. Öğretmen Akademisi Vakfı da kısmi zamanlı eğitmenim. Bbom Öğretmen Köyü üyesiyim. Ticaret Bakanlığı ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Sosyal Kooperatifçilik Treni'nin İzmir de düzenlenen hackathonuna "çocuk dostu harita" fikriyle katıldım. Başarılı proje fikri olarak 3. seçilen fikir ödül aldı. Bu tarihle birlikte çocuk dostu niyet etrafında daha yoğun bir çaba koymaya ve üretmeye devam ediyorum.
Yarattığınız değişimi, ekolojik ve/veya sosyal faydayı bizimle paylaşabilir misiniz?
cocukdostu.org çevre dostu uygulamaları çocuk dostu yaşamın bir nevi tohumlayıcısı....çocukları da toplumun, yarının tohumlayıcısı olarak görür. Çocuklarla birlikte sürdürülebilir bir yaşam üretiminin bizi çocuk dostuna daha da yakınlaştıracağına inanır. Bu yaklaşımla çocuklara yönelik içerik (eğitim prgramları, atölyeler, kitler) geliştirir, paylaşır ve çocuklarda farkındalık yaratmaya çalışır. Yine ebeveynleri de çocuk dostu yaşam konusunda ebeveyn topluluğu aracılığıyla güçlendirmeye çabalar. Yerelde sürdürülebilir yaşam yönünde işbirlikleri kurar, gıda toplulukları ile iyi, temiz, adil gıda; yerel yönetimlerle çocuk katılımı gibi konularda bir araya gelir, üretir ve paylaşır. Çocuk dostu yaşam alanları konusunda (örn parklar) paydaşlarla bir arada göstergeler üzerine çalışır, bu göstergelere yakın olanları çocuk dostu haritada görünür kılar. Kendini geliştirmek isteyenlere ise bu yönde yardımcı olur, teşvik eder. Çocuk dostu yaşam alanları ve unsurlarını haritada herkesle paylaşır.
Hangi alanda faaliyet yürütüyorsunuz?
Çocukluğu toprağa çocuğu tohuma benzetiriz. Tohumla beraber, suyu, havayı toprağı da gözetmenin tohum gelişimine olumlu etkisi olduğuna inandığımız gibi çocuğu da bütüncül bakış açısıyla ve tüm gelişim yönlerine yönelik desteklemeye inanıyoruz. Bütüncül yaklaşım içinde mesela çocuk tekstili de çalışıyoruz. Örn farmaldehitlerin toksik etkisi konusunda farkındalık geliştirmeye çabalıyoruz. Kitlerimiz ise gıda/tarım başlığına girebilir.
Ürün ve/veya hizmetleriniz nelerdir?
Atölye ve eğitimlerimiz Materyal tasarımı ve üretimlerimiz Danışmanlık başlıklarında hizmetlerimizi sıralayabiliriz. Satışını yapmak istediğimiz EKO-LENCE Tohum Topu KİT ve Yenilebilir Bahçem KİT(şimdilik:)
Good4Trust dükkanda kendi üretimleriniz haricinde ürün veya hizmet satmayı planlıyorsanız, bunları nereden temin edeceksiniz? Bu ürünler neler olacak?
Kendi üretimlerimizi satmayı planlıyoruz.
Birlikte çalıştığınız üreticiler varsa onlarla kurduğunuz ilişkiyi detaylandırabilir misiniz?
Kitlerin kutu, baskı tasarımları, tohum tüpleri gibi konularda farklı üreticiler, firmalarla iletişimimiz oluyor.
Kullandığınız hammaddeleri nerelerden tedarik ediyorsunuz? Bu hammaddeler ekolojik ve sosyal açıdan adil, duyarlı bir biçimde üretiliyor mu?
Tohumlarımızı örneğin kendi yetiştirdiğimiz domatesin tohumlarını almak, kil oranı yüksek arazi toprağımızı tohum toplarına kaynak etmek gibi daha sürecine tanık olduğumuz şekilde yapmayı önceliklendiriyoruz. Ambalaj, baskı vb tüm adımlarımızda ekolojik ayak izini sürüyoruz.
Üretim veya hizmet yeriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Kit içeriğinde bulunan tohumlar için 5 dönümlük arazinin 1 dönümünde yaptığımız bostanımızdan faydalanıyoruz. Aslında işin mutfağı orası.
Ürettiğiniz ürünlere ilişikin herhangi bir sertifikanız varsa belirtir misiniz?
Hayır sertifikalandırmamız yok.
Ürün kategorileriniz nelerdir?
Gıda, Çiftlik Ve Bahçe
Paketlememiz doğa dostu
Doğada çözünebilen malzemeler tercih ediyoruz. Paketlemede albeniden ziyade örn düğümü atacağımız ipi saman ip olmasını tercih ediyoruz. Mümkün mertebe baskıda eco print tercih etmeye çabalıyoruz. Kağıt, baskı, font, renk.. özelliklerine dikkat ediyoruz.
Ürünün kullanım sonrası bertarafı (değerlendirilmesi) doğa dostu
Doğada çözünebilen malzemeler tercih ediyoruz. Permakültür ilkeleri gereği aslında devamlı enerji muhasebesi yapıyoruz.
Yukarıdakilerden farklı bir konuda ekolojik olarak fark yaratıyoruz
Çocukların eğlenceli zaman geçireceği, yeni beceriler geliştireceği etkinliklerde ne kadar tükettiğimizin, doğaya ne kadar atık bıraktığımızın, bunlardan en başta çocukların ve doğanın nasıl etkilebileceğinin muhasebesini yapıyoruz.
Kırılgan veya dezavantajlı grupları güçlendiren bir yapımız var
Sanırız "çocuk" burada:( Açıkçası bu nitelemeleri doğru bulmuyoruz. Çocuk algısının tam da bu noktada dönüşmesi gerekiyor.) Çocuk hakları, çocuk katılımının yerelde güçlenmesi konularında çaba koymaya çalışıyoruz.
Sosyal sorumluluk projelerimiz var
Halihazırda her ay Ekolojik Etkinlik Takvimi hazırlıyor ve yayınlıyoruz. https://www.cocukdostuharita.org/tr/blog/ekolojik-etkinlik-takvimi-mart/ Çamlı Köyü semt merkezinde çocuklara yönelik gönüllü eğitimler, atölyeler gerçekleştirdik. İyi Tasarım İzmir'de Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümü ile işbirliği içinde çocukları Açık Kaynaklı Oyun Araçları Tasarım atölyesini çocuklarla gerçekleştirdik. Karşıyaka Belediyesi işbirliği ile Dünya Çocuk Günü nde Çocuk Hakları Sözleşmesinin Çocuk Dostu Yorumunu çocuklarla hazırladık 300 adet basımı sağlanarak dağıtıldı. Urla Plaj Kütüphanesi'nde çocuklara yönelik atölyeler gerçekleştirdik. Çocuk Dostu Oyun Alanları göstergeleri hazırladık, infografikler eşliğinde ebeveynlerle paylaştık vb
Üretim veya hizmetlerinizde ekolojik ve sosyal açılardan daha duyarlı olmaya yönelik planlarınız varsa anlatır mısınız?
Bunu düşünüyoruz devamlı. Çocuklar için solucan kompostu, bokashi, balmumu kese, tohum topu, yenilebilir bahçem içeriklerimizi bu yönde gözden geçiriyoruz. Bu yaklaşım ebeveynler, eğitimciler, yerel yönetim yetkilileri tarafınca henüz içselleştiriliyor:)
Kaç kişilik bir işletmesiniz? Ortaklar, çalışanlar?
Girişimimiz 4 kişiden oluşuyor.
Sırala
Varsayılan
Çok satanlar
Fiyata göre azalan
Fiyata göre artan
Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için desteğini bekliyoruz.