Çarşı / Üreticiler / Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
İSTANBUL / Türkiye
Adil Üretici
Adil Üretici
Hakkında

BUĞDAY hareketi, 1990 yılından bu yana yaşamını sürdürürken diğer yaşamlarla uyum içerisinde ve ekolojik bütüne saygılı bir toplum hayalini besleyerek sürdürdüğü çalışmalarını 12 Ağustos 2002 yılında Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği çatısı altında kurumsallaştırma kararı aldı.

İlk tohumları 1990’lı yılların başında Bodrum’da Buğday Bitkisel Ürünler Restoranı ve Doğal Yaşam Merkezi’nde atılan Buğday, bu hayale ulaşmak için;
•    örnekler oluşturma
•    var olana destek olma
•    bilginin dolaşımını sağlama
yolunda çaba gösteriyor ve çalışmalarını bu üç amaç doğrultusunda yürütüyor.

Buğday’ın niyeti; tek tek bireylerde ve bir bütün olarak toplumda ekolojik yaşam bilinci ve duyarlılığı oluşturmak; ekolojik dengelerin geri dönüşü olmayacak hız ve biçimde bozulması sonucunda ortaya çıkan sorunlara çözüm yolları sunmak ve doğa ile uyumlu yaşamı desteklemek.

Batur Şehirlioğlu
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
Değerlendirme
Doğa Dostu
İnsan Dostu
Hizmet Kalitesi
Ürün Kalitesi
Hesaplılık
Güvenilirlik
Genel Değerlendirme
iletişim
Kurum Ünvanı
Buğday Derneği İktisadi İşletmesi
Yetkili Kişi
Batur Şehirlioğlu
Beyan
Kullandığınız enerji nereden geliyor?
Hem ofisteki enerjimiz, hem yayınlarımızın baskısını yapan matbaalar hem de bez torbalarımızı yaptırdığımız Calico Teksil'in elektriği şehir şebekesinden. Ofiste enerji verimliliğine ve tasarrufuna dikkat ediyoruz. Gerek ofiste gerek ekolojik pazar, tatuta ya da tohumlar kampüse gibi projelerde çalışan arkadaşlarımız çoğunlukla toplu taşımayı ve otobüsü tercih ediyor. Eş Genel Müdürümüz Gizem ofise bisikletle gidip geliyor. Koordinasyon kurulu üyelerimizden Oya Ayman ise elektriğini şebekeden bağımsız, güneşten elde eden, suyunu yağmurdan hasat eden kendine yeten bir evde yaşıyor. Koordinasyon Kurulu üyelerimiz farklı şehirlerde yaşadığından toplantılarımızı çoğunlukla skype üzerinden gerçekleştiriyoruz. Derneğimizin yürüttüğü TaTuTa projesi bir yandan ekolojik üretim yapan çiftçileri destekler ve kentli insanları toprakla, doğal üretimle buluştururken, diğer yandan da yenilenebilir enerji kullanan çiftlikleri ziyaret olanağı sağlayarak ilgili insanların konu hakkında daha fazla bilgilenmelerini sağlıyor. Ofisin terasındaki kasalarda yerel tohumlardan üretilmiş domates, biber, patlıcan fidelerimiz var. Ofisin tüm organik çöpünü, çay-kahve atıklarını solucanlı kompost kutumuz sayesinde bertaraf etmekle kalmıyor, bu yolla kendi toprak ve gübremizi elde ediyoruz. Üreyen ve sayısı artan solucanlarımızı isteyenlere dağıtıyoruz. Zorunlu haller dışında, evrağın tamamını dijital ortamda tutuyor, çıkış almıyoruz. Çıkış almak zorunda kaldığımız ender durumlarda, tüm kağıtlar önlü ve arkalı olmak üzere kullanılıyor. Ofisteki tüm temizlik malzemeleri ekolojik. Ofiste kullanılan tüm kağıt, plastik, metal ve elektronik atık ayrı ayrı toplanarak Kadıköy Belediyesi’nin geri dönüşüm ekiplerine veriliyor.
Üretiminizi yaparken kullandığınız enerji dışında girdiler nedir? Bu girdileri nereden temin ediyorsunuz? Seçerken ve alırken dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir?
Dernek iktisadi işletmesi olarak ekolojik yaşamda rehber olabilecek nitelikte çeşitli yayınlarımız var. Ayrıca ekru (beyazlatma işleminden geçmemiş iplik) pamuklu kumaştan, insan sağlığına ve doğaya zarar vermeyen baskıyla üretilmiş bez torbalarımız Good4Trust üyesi Calico Tekstil tarafından üretildi. Bu bez torbaları organik kumaştan da ürettirebilirdik ancak ”istifadenin değeri, zararına nispetle verdiği faydadadır” şiarından hareketle, bu konuda önceliğin, pahalı olduğu için az satılan organik etiketli bez torbalar yerine, daha fazla bez torba kullanımını yaygınlaştırarak, binlerce hatta onbinlerce naylon poşetten kurtulmak olduğunu düşündük. 11 yıl boyunca yayımladığımız Buğday Dergisini uzun süre yerli malı geri dönüşümlü kağıda bastık ama Meteksan yaklaşık 8 yıl önce yerli malı geri dönüşümlü kağıt üretiminden vazgeçince biz de %80 geri dönüşümlü enzo kağıdı kullanmaya başladık. Ne yazık ki Fin malı ve hala kraft, ya da kalın kağıt dışında dergi kağıdı olarak, hem yerli malı hem de geri dönüşümlü kağıt bulmak imkansız... Ama kağıt piyasasındaki gelişmeleri takip ediyor ve yerli malı uygun kağıt üretiminin izini sürüyoruz. Ekolojik Dönüşüm Kitaplığı Serisi'nde yayımladığımız rehber kitaplarımızı da (Türetici Rehberi, Doğa Dostu Tatilcinin El Kitabı, Tohumseverin El Kitabı vs) enzo marka kağıttan ve bitkisel boya kullanarak bastırıyoruz. Victor Ananias'ın Yaşam Dönüşümdür kitabı Doğan Kitap tarafından basıldığı için ve belli bir formatları olduğundan kağıdına müdahale edemedik. Tohum Takas Ağı projemiz kapsamında, atalık tohumların korunmasına yönelik mesajlar içeren t-shirtler ise organik kumaştan insan sağlığına zarar vemeyen baskı ile üretilmişti. Bunun dışında düzenlediğimiz organizasyonlarda ekolojik yaşam alışkanlıklarını geliştiren uygulamalara yer veriyoruz. Örneğin 2014'te Organik Dünya Kongresi'nin ev sahipliğini üstlendiğimizde kağıt veya plastik bardak tüketimini önlemek için konuklara çelik mug hediye ettik. ve hala pek çok kişi bu mug'ları kullanmaya devam ediyor.
Seçtiğinizden daha iyisi olduğunu düşünüyorsanız imkanınız olsa nereden temin ederdiniz? Neye göre seçerdiniz?
Eğer bundan 10 yıl kadar önce sivil kuruluşlara yaptığımız, ”Gelin Meteksan'a geri dönüşümlü yerli malı kağıt ürettirelim. Bizim ne bütçemiz ne de yerimiz bir seferde 50 ton kağıt sipariş etmeye yetmiyor. Ama birleşirsek yapabiliriz,” çağrısına olumlu yanıtlar alabilseydik, hem ekoloji ve doğa koruma ile ilgili sivil kuruluşlar örnek bir işbirliğine imza atacaklar, hem de bugün büyük olasılıkla yerli malı geri dönüşümlü kağıt üretimi devam ediyor olacaktı. İmkanımız olsa Meteksan'a geri dönüşümlü kağır ürettirir bunu diğer sivil kuruluşlarla paylaşırdık. İmkânımız olsa ofisimizin elektriğini de yenilenebilr enerjiden sağlamak isterdik. İmkanımız olsa neler yapardık sorusunun yanıtı buraya sığmayacak kadar uzun. Kenidini elinden gelenin en iyisini yapmaya adamış Buğday kadrosu olarak, ekolojik yaşam bilgisinin daha geniş kitlelere ulaştırılması için çok daha fazla sürdürülebilir model oluşturur, doğa dostu örneklere destek olurduk. www.bugday.org'dan hedeflerimiz ve çalışmalarımız hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Ürün ve hizmetlerimizi üretirken temin ettiğimiz tüm malzeme ve hizmetlerin yer aldığı tedarik zincirinizin tüm halkalarında ne gibi toplumsal ve doğal bedeller var?
Buğday Derneği'nin yürüttüğü çok sayıda proje var. Fakat burada ürün olarak sunacağımız yayınlar ve bez torba söz konusu olduğunda ofislerde ve matbaa ve üretim alanlarında kullanılan elektrik ve üretim sırasında oluşan atıklara müdahale şansımız yok. Sadece baskıda kullanılan kağıt, %80 geri dönüşümlü ve bitkisel boyayı seçiyoruz. Onun dışında farkındalığımızı belirtmek ve farkındalığı yaymak adına, yayınlarımızda aşağıdaki ibareye yer veriyoruz: ”Bu yayının üretimi aşamasında, elinize ulaşana kadar tasarlanmasında ve basılmasında harcanan enerji, kağıt, kağıt yapımında, boyalarda, bilgisayarda kullanılan kimyasallar ve yapay bir değiş tokuş aracı olan para için üzgünüz. Çabalarımız ve dualarımızla, doğal yaşama, toplamda kullandığımızdan çok yararlı olabilmeyi umut ediyoruz.”
Bu toplumsal ve doğal bedelleri en aza indirmek için ne yapıyorsunuz?
Buğday ekibi olarak proje yapmak, model oluşturmak kadar, hatta daha bile fazla önemli olan şeyin ”örnek olmak” olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Buğday ekibinde yer alanlar olarak, kendi yaşamlarımızda doğa dostu üretimi destekliyor, mümkün olduğunca kendimiz üretiyor, tüketimlerimizi azaltmak için çaba gösteriyor, günlük yaşamdaki alışkanlıklarımızla ekolojik ayak izlerimizi küçültmeye çalışıyoruz. Çünkü ”yapma”nın ve ”örnek olma”nın etkisine inanıyoruz.
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
Yukarıda yazdım.
Ürettiğiniz ürün ve hizmetleri sıralayınız.
Buğday Derneği'nin hizmet ve faaliyetlerine www.bugday.org'dan bakabilirsiniz. Buraya sığdrımam imkânsız... İktisadi işletme olarak ekolojik yaşam alışkanlıklarının geliştirilmesi ve yaygınlaşması ile ilgili yayınları ve bez torbayı dukkan.bugday.org sayfasından satıyoruz ve elde edilen geliri yine aynı amaç için geliştirdiğimiz projeler için kullanıyoruz.
Bu ürün ve hizmetleri için kullandığınız üretim yöntemleri nelerdir?
Yukarıda yazdım.
Üretim yönteminizin adımlarını ve sürecini tarif ediniz.
Yukarıda yazdım.
Bu üretim yöntemi haricinde kullanabileceğiniz daha az düzeyde enerji ve doğal varlık kullanan, çalışanlara daha iyi çalışma koşulları sağlayan yöntemler var mı?
Elbette. Bunu yapan bazı eko-yerleşimler var. Keşke hepimizin kendine yeterli evlerde yaşadığı, ortak doğa dostu üretimler yaptığımız, her fısatta gerçek ihtiyaçlarımızı gözden geçirerek belirlediğimiz ihtiyaçları önce doğa dostu üretim yapan komşumuzdan, onda da yoksa bölgesel kanallardan tedarik ettiğimiz, çalışan yerine birlikte üretenler olarak anıldığımız bir yapının içinde olabilsek... Açıkçası şehirde bahçe içinde kompostuyla, küçük bostanıyla, eğitim mekânıyla bahçe içinde bir ofisimiz olmasını, çalışanların -yarı gönüllü gibi- çok düşük maaşlar yerine daha iyi maaşlar almasını ve fonlara ihtiyaç duymadan, sadece onbinlerce üyenin aidatıyla ayakta durabilen bir dernek olabilmeyi çok isterdik.
Ürün ve hizmetlerimizi ürettiğiniz yeri nasıl seçtiniz?
Mümkün olduğunca ferah, çalışanların oturdukları yere yakın, balkonunda bişeyler yetiştirip eğitimler verebileceğimiz, çalışanların basit yemekler yapabilecekleri mutfağı olan bir ofis. Ofisin bir kısmını, verdiğimiz ekolojik eğitimler için kullanarak yer kazanıyoruz. Bütçemiz Kadıköy'de bir çatı katına yetti.
Üretim yeri olarak toplumsal açıdan daha uygun, doğal çevre ile daha uyumlu bir ortam mümkün mü?
Elbette. Yukarıda yazdım
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
Hayal ettiğimiz ofisi yukarıda yazdım.
Kaç çalışanınız var?
SGK’lı 11 çalışanımız var.
Çalışanlarınızı nasıl seçiyorsunuz?
Yeni eleman alırken, benzer tecrübe ve eğitim sahibi olan başvurular arasında, seçimimizi Buğday hareketine yakın, sosyal sorumluluk hisseden üye ve gönüllerimizden yana kullanıyoruz.
Çalışanlarınıza yönelik ücret politikanız ve çalışma saatleriniz nelerdir?
Ücretler, çalışanlarımızın eğitim ve tecrübesi göz önünde bulundurulduğunda, dernek bütçesinin izin verdiği kadar ama ne yazık ki piyasa şartlarının son derece altında. Ücretler tecrübe ve sorumluluğa göre, değişiyor. Ofiste olması gereken ekibimizin dışında kalan ekip, ağırlıklı olarak full-time ancak evden çalışıyor, ihtiyaç hasıl olduğunda ofise geliyor. Bu şekilde, vakitlerinin trafikte geçmesini önlüyoruz ve daha motive ve mutlu bir ekiple çalışmış oluyoruz.
Çalışanlarınıza ne gibi sosyal haklar sağlıyorsunuz?
Çalışanlarımız tüm eğitimlerimizden ücretsiz olarak faydalanıyor, TaTuTa çiftliklerinde konaklayabiliyor.
Çalışanlarınızın performanslarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Saat başı ücret/verim oranı son derece yüksek performanslı.
Sağladığınız çalışma ortamını nasıl tarif edersiniz?
İnsani. Güven ve iyi niyete dayalı.
İşletmenizin vizyonu nedir?
Yaşamını sürdürürken diğer yaşamlarla uyum içerisinde ve ekolojik bütüne saygılı bir toplum hayalini besliyoruz.
İşletmenizin misyonu nedir?
Niyetimiz; tek tek bireylerde ve bir bütün olarak toplumda ekolojik yaşam bilinci ve duyarlılığı oluşturmak; ekolojik dengelerin geri dönüşü olmayacak hız ve biçimde bozulması sonucunda ortaya çıkan sorunlara çözüm yolları sunmak ve doğa ile uyumlu yaşamı desteklemek.
İşletmenizin değerleri nelerdir?
* İnsanı doğadan ayırmaz. Bütüne bakar… Ve çalışmalarını bütünün parçası olduğumuz fikrinden hareketle bütüne katkı sağlayacak bir kapsamda yürütür. • Dürüstlük, içtenlik/samimiyet ve güvenilirlik. • Edindiği tecrübeleri paylaşır. Ekolojik yasam bilgisinin yaygınlaşması için çalışır. • Önerdiği alternatifleri öncelikle bizzat kendisi uygulamaya çalışır. • Ekolojik yaşama saygılı davranır. Bireylerin refahını hedeflerken, doğadaki diğer varlıkların da yaşamlarına saygılıdır. • Geleneksel bilginin değerini bilir ve bu bilginin korunması, sürdürülmesi için çalışır. Geleneksel ve yerel üretimleri destekler. • Her zaman yapıcı katkı verir. Olumlu örneklere odaklanır. Olumsuz örneklere uygulanabilir olumlu örnekler sunar. • Çalışanlarının, gönüllü ve destekçilerinin bireysel gelişimini ön planda tutar. • Rekabet yerine “işbirliği”nden yanadır. İşbirliği yapmak üzere “herkes” ile diyaloğa açıktır. • Ülkede ekolojik/doğa dostu üretimi vazgeçilmez görür. • Eylemlerinde adil değer yaratmayı esas alır. El değiştirmesi sırasında döngünün her aşamasında bireylerin ve doğa unsurlarının zarar görmediği bir ticaret anlayışını destekler. • Kurumsal olarak herhangi bir ideolojiyi ya da partiyi desteklemez. • Bütün çalışmalarında şeffaflığı benimser.
İşletmenizin etik değerlerini nasıl tarif edersiniz?
Yukarıda yazdım.
Ürün ve hizmet üretiminizde ortaya çıkan atıklar var mı?
Yazdım
Bu atıkların geri kazanımı ve değerlendirilmesi ne şekilde yapılıyor?
Yazdım
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
Daha fazla insana ulaşmak ve ekolojik dönüşüme hizmete devam.
Ürettiğim ürün ve hizmetler türeticiler tarafından kullanıldıktan sonra ne gibi atıklar ve etkiler ortaya çıkıyor?
Kitaplar ve bez torba uzun süre kullanılan ürünler. Kullanımdan çıktığı noktada dönüşebilir ya da kullanılamayacak duruma geldiklerinde doğada kolayca çözünebilir. Atık çıkarmamak konusunda öncelikle %100 Ekolojik Pazarlarda kullan-at kültürü yerine tekrar tekrar kullan kültürünün yaygınlaşmasına çalışıyoruz. Bu pazarlarda naylon torbanın yasaklanmasını ve bez torba, sepet vs kullanımının yaygınlaşmasını sağladık. Ayrıca türetici eğitimlerinden doğa dostu kent bahçeleri projesine her çalışmamızda ihtiyaçların gözden geçirilmesi, vazgeçmek, yeniden kullanmak, başka bir amaç için dönüştürerek kullanmak, kendi üretmek ve (son çare) geri dönüştürmek davranışlarının yaygınlaşmasına çalışıyoruz.
Bu atık ve etkileri ne şekilde yönetiyorsunuz?
Yukarıda yazdım.
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
Ekolojik dönüşüme hizmet etmeye devam...
İşletmenizin ve ürünlerinizin tanıtımını hangi kanallarla yapıyorsunuz?
Web sayfası Dergi Kitap Eğitimler, paylaşımlar. %100 Ekolojik Pazarlar Yazılı ve görsel medya Sosyal Meyda Sohbetler...
Tanıtırken ön plana çıkardığınız ögeler nelerdir?
Doğa dostu üretim ve türetim. Her alanda tohumlar atmak, fark yaratmak. Örnek olmak. Örneklere destek olmak. Yaşam dönüşümdür...
Sırala
Varsayılan
Çok satanlar
Fiyata göre azalan
Fiyata göre artan
Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için desteğini bekliyoruz.