Çarşı / Üreticiler / YAŞAD
YAŞAD
BALIKESİR / Türkiye
Adil Üretici
Adil Üretici
Tüm Ürünler (7 ürün)
Bigadiç Sepeti Balı - 1 Kg
400,00 TL
Bigadiç Sepeti Cevizi - 1 Kg
160,00 TL
Bigadiç Sepeti Helvası - 1 Kg
260,00 TL
Bigadiç Sepeti
2.060,00 TL
Bigadiç Sepeti Sucuk - 1 Kg
760,00 TL
Hakkında

Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği;

Derneğimiz çevre ve doğanın korunması, yöresel gıdaların ve tohumların desteklenmesi, kırsal kalkınmanın desteklenmesi; sosyal hizmet alanına giren çocuk, genç ve kadınların  fiziksel, toplumsal ve psikolojik yönden desteklenmesi amacı ile kurulmuştur."

Bu amaç çerçevesinde son 13 yıldır elde ettiğimiz birikim ile elde ettiğimiz doğal ürünleri siz değerli türeticilerimize sunuyoruz..

Ürünlerimiz;

Bigadiç balı; Bigadiç Alaçam Dağları ve Ulus Dağı bölgesindeki bitki örtüsü ile ballarını bize vermektedir.

GEF Küçük Destek Programı (SGP), Proje No. TUR/SGP/OP5/STAR/BD/12/1215. Kasım.2012-31.Haziran.2013 tarihlerinde yürüttüğümüz “  Bigadiç Bitkisel Biyolojik Çeşitliliğinin Doğal Arıcılık Yoluyla Korunması” başlıklı projemizde elde ettiğimiz verilere göre arılarımız aşağıdaki tespitle bal ve polenlerini toplamakta olduğunu tespit ettik. Bizler tespit ettiğimizin çok üzerinde daha fazla bitki örtüsünü ziyaret ettiklerini tahmin ediyoruz.

Ballarımız ve diğer arı ürünlerimiz polen, arı sütü doğal üretim koşullarında ve bitki örtüsü takip edilerek elde edilmektedir.

Asırlık doğal ceviz ağaçlarından elde edilen ceviz ürünüdür.

Poyraz fasulyesi 

Alaçamdağları ve Ulus dağı vadisindeki poyraz deresi bölgesinden elde edilen yöresel fasulyedir.

Bigadiç Helvası; Bigadiç bölgesindeki yerli tohumlardan olan susam bitkisinden geleneksel yöntemler ile üretilmektedir. El yapımı, glikoz ve koruyucu katkı maddesi içermeyen, günlük üretilen bir gıda ürünüdür.

Hakkı Kurtuluş DEMİR
YAŞAD
Değerlendirme
Doğa Dostu
İnsan Dostu
Hizmet Kalitesi
Ürün Kalitesi
Hesaplılık
Güvenilirlik
Genel Değerlendirme
iletişim
Kurum Ünvanı
Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği Ekoturizm, Yöresel Gıdalar, Kınalı Keklik Yetiştirme İktisadi İşletmesi
Yetkili Kişi
Hakkı Kurtuluş DEMİR
Beyan
Kullandığınız enerji nereden geliyor?
Arıcılık ve ürünleri, yöresel gıdalar üretim ve pazarlama, hayvansal üretim sürecinde kullandığımız temel enerji kaynağı insan kaynaklıdır. Bunun dışında taşıma işinde mazot ve LPG kullanımı, hayvansal üretimde elektrik kullanımı mevcuttur.
Üretiminizi yaparken kullandığınız enerji dışında girdiler nedir? Bu girdileri nereden temin ediyorsunuz? Seçerken ve alırken dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir?
Arıcılık ve ürünleri üretim aşamasında ücretli ve gönüllü insan kaynağı; hayvansal üretimdeki girdiler; temel petek, kovan, çıta girdileri; engellilerin doğada rehabilitasyonundaki ulaşım, iaşe, konaklama girdileri bulunmaktadır.
Seçtiğinizden daha iyisi olduğunu düşünüyorsanız imkanınız olsa nereden temin ederdiniz? Neye göre seçerdiniz?
1-Arıcılıkta temel peteklerin en doğal üretiminin yapıldığı kişilere ulaşmak isterdik. 2-Hayvansal üretimde yem üretiminin tamamını kendimiz üretmek isterdik. Şu anda yarısını üretebiliyoruz.
Ürün ve hizmetlerimizi üretirken temin ettiğimiz tüm malzeme ve hizmetlerin yer aldığı tedarik zincirinizin tüm halkalarında ne gibi toplumsal ve doğal bedeller var?
Derneğimizin projeler yoluyla doğal üretime teşvik ettiği kırsal kesimde doğal üretim zincirindeki maliyetlerin yüksek oluşu, buna bağlı olarak kar oranının düşük olması en büyük bedel olmaktadır. Maliyeti yüksek üretim yapılmasına karşın, doğal olmayan üretim tarzını(ilaçlama,hileli üretim v.b) benimseyen üreticilerin kar marjının yüksek olması doğal üretim önündeki en büyük engeldir.
Bu toplumsal ve doğal bedelleri en aza indirmek için ne yapıyorsunuz?
Üretilen ürünlerin doğal olduğu konusunda yerel pazarda tüketiciyi bilinçlendirmeye, doğal ürünlerin maliyetinin yüksek olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Örneğin pazardan şişesini 10-15 TL ye bal almayı tercih eden tüketiciye evde reçel bile yapsanız maliyetinin 10TL olacağını, doğal arıcılık sürecinde arı ölümleri, arı taşıma masrafları, flora arama v.b zahmetlerin maliyetleri arttırdığını anlatıp tüketiciyi bilinçlendirmeye çalışıyoruz.
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
Üretip pazarladığımız ya da doğal üretim ilişkileri içinde olan köylülerin ürünlerini az maliyetli ve az ekolojik ayak izi ile tüketiciye ulaştıran pazarlama yöntemleri üzerinde çalışıyoruz. Bu yüzden Good4Trust girişiminiz bize çok mantıklı ve heyecan verici geldi.
Ürettiğiniz ürün ve hizmetleri sıralayınız.
Ürettiğimiz Ürünler; 1- Arıcılık ürünleri bal,polen,arı sütü 2-Doğal tarım uygulamaları içinde olan Bigadiç dağ köylerindeki ceviz, kestane, poyraz fasulyesi ve Bigadiç sucuğu 3-Engellilerin Doğada Rehabilitasyonu Faaliyetleri
Bu ürün ve hizmetleri için kullandığınız üretim yöntemleri nelerdir?
1-Arıcılık ile ilgili tamamen ilaçlı tarımın yapılmadığı doğal flora içinde arılarımızı gezdiriyoruz. Bu üretim yöntemimiz GEF-SGP projesi TUR/SGP/OP5/STAR/BD/12/12 referans no'lu "Bigadiç Bitkisel Biyolojik Çeşitliliğinin Arıcılık Yoluyla Korunması" başlıklı proje kapsamında belirlenmiştir. Projemiz sürecinde 600-1200 rakımda bulunan çiçek örtüsünün, yirmi gün ara ile Ağustos ayında 1600 rakımlı Aktuzla bölgesinde ve Hacı Kerim Yaylası bölgesinde kendini tekrarladığı tespit edilmiştir. Bizim bilmediğimiz, proje sürecinde tespit ettiğimiz bu güzel zenginlik; bölgedeki arıcılık faaliyetlerinde, arı-biyoçeşitlilik bağının güçlendirilmesi v.b çalışmalarda başarılı olacağımızın ilk işareti olmuştur. Bölgede yapılan çalışmalar ile arıların ziyaret ettiği bitkilerin tespiti yapılarak ve arazi özellikleri kaydedilerek, öncelikle fotoğraflama daha sonrasında bu bitkilerden materyal toplama işlemi gerçekleştirilmiştir.Araştırma alanından toplam 135 bitki örneği toplanmış olup, bu bitkilerden 126 bitki taksonun teşhisi gerçekleştirilmiştir ve kaydedilmiştir, diğer kalan 9 bitkinin ise teşhisi yapılamamıştır. Balarıları tarafından ziyaret edilen bitki takson sayısının bölgede 64 olduğu tespit edilmiştir.Bu tespitler sonucunda arılar flora zenginliğine göre gezdirilmekte ve en kaliteli doğal bala ulaşılmaya çalışılmaktadır. 2-Bugüne kadar yürüttüğümüz AB, GEF-SGP, GMKA projelerinde Bigadiç Dağ Köylerinde yaklaşık 23 köy ile çalışma fırsatı bulduk. On yıllık bu süreçte köylüler ile kurduğumuz her adımda doğal üretim ilişkilerini savunduk ve onları özendirdik. Bu nedenle tanıdığımız çiftçilerin ve YAŞAD ürünlerini "Bigadiç Sepeti" çalışmasıyla pazarlanmasına destek oluyoruz. 3- Engellilerin Doğada Rehabilitasyonu Modelimiz YAŞAD'ın GEF-SGP projesi ile başlatıp GMKA projesi ile geliştirdiği ve Erasmus KA2 “LovePower of Nature" projesi ile Türkiye ve Avrupa'ya yaygınlaştırmaya çalıştığı bir modeldir. Bu hizmet konusunda önemli yol aldığımızı düşünüyor, engelli ve ailelerine modelin ulaşması gerektiğini düşünüyoruz.
Üretim yönteminizin adımlarını ve sürecini tarif ediniz.
Arıcılık faaliyetlerinde 4 süreç yaşanmaktadır; 1- Kışlatma: Arı kovanları en uygun ve bahar aylarında ilaçlama yapılmayan 200 rakım seviyesinde kışlatma istasyonuna alınır ve kış bakımları yapılır. 2-Erken Bahar Dönemi; Kışlatma istasyonuna yakın bölgede yaklaşık 400 rakıma arılar taşınır ve buradan ilk bahar balı ve poleni alınmaya çalışılır. 3-İleri Bahar Dönemi; kovanlar 700-800 rakıma taşınır ikinci hasat alınmaya çalışılır. 4-Yaz Dönemi; Yaylaya çıkış ve üçüncü hasat dönemi yukarıda anlatılan plan çerçevesinde gerçekleştirilir.
Bu üretim yöntemi haricinde kullanabileceğiniz daha az düzeyde enerji ve doğal varlık kullanan, çalışanlara daha iyi çalışma koşulları sağlayan yöntemler var mı?
Arıcılık ya da doğal yöresel gıdaların satışını bizler küçük yerel ölçüde sürdürüyoruz. Üreticinin ürünü sizler şuanda yaptığınız çabalar ile desteklenir ve üretici doğal üründen kazanmaya başlar ise, köylünün tercihi doğal üretim ilişkileri olacaktır. Böylece sürece daha çok arıcı ya da köylü girecek; örneğin birlikte pazarlama planı olacağından tek elden taşıma, paketleme, depolama olacağından daha az mazot, daha az elektrik, daha az mekan kullanımı, insan kaynaklarının doğru kullanımı, zamanın iyi planlanması sağlanacaktır.
Ürün ve hizmetlerimizi ürettiğiniz yeri nasıl seçtiniz?
Ürün ve hizmetlerin yer tercihi YAŞAD'ın kurulduğu ve projeler ürettiği sosyal bağlar ve biyolojik çeşitlilik üzerine kurulmuştur. Bu nedenle ağırlıklı çalışma alanımız, Alaçam Dağları Bigadiç İlçesi bölümü ve Ulus Dağı çevreleri olmuştur.
Üretim yeri olarak toplumsal açıdan daha uygun, doğal çevre ile daha uyumlu bir ortam mümkün mü?
Seçtiğimiz bölge kesinlikle uygun.
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
Planladığımız bölgede çalışmayı uygun görüyoruz.
Kaç çalışanınız var?
Yukarıda belirttiğimiz faaliyetlerde 12 gönüllü, iki yarı zamanlı çalışanımız var.
Çalışanlarınızı nasıl seçiyorsunuz?
Derneğimiz tüzüğüne, hedeflerimize dahil olan, üye olmayı hak eden arkadaşlar doğal çalışanımız oluyor.
Çalışanlarınıza yönelik ücret politikanız ve çalışma saatleriniz nelerdir?
Böyle bir politikamız yok..Çalışanlar üretilen ürünlere de sahip olduklarından mutlular. Örneğin; keklik yetiştirme tesisinde çalışan ortamdaki günlük tavuk yumurtasını paylaşır, doğal et gıdasını tesisten alır. Verdikleri emeğe göre gıda paylaşımı yaşanır.Bizde gönüllü çalışanlar üretilen ürünlerden dilediğince pay alır. Bu sınırı kendileri koyar.Ücretli çalışanlar bölgedeki yövmiye hesabı ile ücretlerini alır.
Çalışanlarınıza ne gibi sosyal haklar sağlıyorsunuz?
Yukarıda belirttiğimiz koşullarda zaten kişiler haklarını ve alacaklarını kendileri belirlemiş olurlar.
Çalışanlarınızın performanslarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Üretim sürecine katkısına bakarız.
Sağladığınız çalışma ortamını nasıl tarif edersiniz?
Doğal, hesapsız, planlı, ürün eline geçince de sevinen insanların ortamı.
İşletmenizin vizyonu nedir?
Doğayı koruyarak da kalkınmanın olacağını ispatlayan faaliyetler yürütmek, dezavantajlı grupları desteklemek.
İşletmenizin misyonu nedir?
Doğayı koruyan faaliyetlerin organize edilmesi, kırsal kalkınmanın desteklemesi; sosyal hizmet alanına giren çocuk, genç, kadın ve engellilerin psiko-sosyal koşularının iyileştirilmesine destek verilmesi.
İşletmenizin değerleri nelerdir?
İnsan..İnsan...Doğa..Doğa..Dağlar....Yaban Yaşam..
İşletmenizin etik değerlerini nasıl tarif edersiniz?
1-Doğal olanı savunmak 2-İktisadi ve Sosyal Kalkınmada doğanın korunmasına özen gösteren politikalar üretmek ve desteklemek
Ürün ve hizmet üretiminizde ortaya çıkan atıklar var mı?
Kayda değer bir atığımız yok..Sadece kanatlı yetiştiriciliğinde tavuk ve keklik gübresi atığımız bulunmaktadır.
Bu atıkların geri kazanımı ve değerlendirilmesi ne şekilde yapılıyor?
Keklik ve tavuk gübreleri haftada bir temizlikten sonra çuvallara konur ve sıraya giren fidan, sebze üreticilerine doğal gübre olarak hediye edilir.
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
--
Ürettiğim ürün ve hizmetler türeticiler tarafından kullanıldıktan sonra ne gibi atıklar ve etkiler ortaya çıkıyor?
---
Bu atık ve etkileri ne şekilde yönetiyorsunuz?
---
Bu konuda planlarınız varsa nelerdir?
----
İşletmenizin ve ürünlerinizin tanıtımını hangi kanallarla yapıyorsunuz?
Bölgemizdeki termal enerji ile işleyen devremülklerdeki müşterilere satışımız oluyor. Geniş çaplı bir tanıtımımız yok.
Tanıtırken ön plana çıkardığınız ögeler nelerdir?
Doğal ürün, güvenli gıda.. Sloganımız; "Doğayı Sağdık Size Getirdik"
Kategoriler
Sırala
Varsayılan
Çok satanlar
Fiyata göre azalan
Fiyata göre artan
Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için desteğini bekliyoruz.